TEKNIKHISTORIA

Det vita guldet – när mekaniseringen kom in i ladugården

Den ökande mjölkproduktionen från slutet av 1800-talet pressade alltmer arbete ur pigor, drängar och statare. Gustaf de Laval ville mekanisera processen, men hans första mjölkningsmaskin avslöjade att den innovative industrimannen inte visste mycket om kor.

Publicerad 19 juli jul 2023
I Storbritannien utvecklades maskiner som byggde på sugprincipen: tättslutande koppar träddes över spenarna varpå mjölken drogs ut med vakuum. Men de Laval och andra svenska utvecklare höll fast vid tryckprincipen.

Om Teknikhistoria

Artikel i samarbete med Teknikhistoria. Läs fler spännande artiklar på Teknikhistoria https://teknikhistoria.nyteknik.se/
Teknikhistoria är Sveriges enda tidning med bevakning av historisk teknikutveckling – med svenska innovationer i fokus. Här hittar du aktuella erbjudanden för prenumerationer! https://teknikhistoria.nyteknik.se/pren

Ivar Lo-Johansson kallade det ”den vita piskan”, som framför allt ven över kvinnliga lantarbetare. Upp före gryningen, sju dagar i veckan, för att handmjölka korna sittande på en låda eller pall. På eftermiddagen var det dags igen: ett tungt arbete i obekväma kroppsställningar, som med tiden gav förslitningsskador och värk.

Amerikanska ingenjören John Daysh, som själv hade växt upp på en bondgård och handmjölkat kor, utvecklade en skonsammare variant av mjölkningsmaskinen. Han vidareutvecklade spenkopparna så att maskinen bröt vakuumet med jämna mellanrum för att på så sätt skona spenarna. Ritningarna är från patentet år 1918.
DE LAVAL

Och mjölkproduktionen ökade i Sverige. Från slutet av 1800-talet översvämmades världsmarknaden av billigt spannmål från USA, vilket pressade många svenska gårdar att ställa om från åker till nötkreatursdrift. Ungefär samtidigt kom pastöriseringen, som gjorde det ofarligt att dricka färsk mjölk – tidigare hade den betraktats som närmast giftig, eftersom den kunde överföra tuberkulos.

+
-