Nyhet

”En bra ledare lyssnar och tål kritik”

Under tre dagar träffades 58 PRO-kvinnor från hela landet på en kurs i ledarskap för kvinnor på ABF i Stockholm. – Så mycket kunskap och erfarenhet samlat under ett tak, det gav mycket energi, konstaterar kursledaren Barbro Mellberg.

Publicerad 14 september sep 2023
Närmast kameran Gerd Pontén och Marita Johansson, båda från PRO Halland var två av deltagarna i ledarskapskursen. Foto: Anneli Nygårds

Den här gången satsade PRO stort – ungefär en tredjedel av årets studiebudget gick till ledarskapskursen i maj, berättar PRO:s studieansvariga Eva Risberg.
Kursen anordnas i samarbete med PRO folkhögskola. Att det hade hunnit gå fem år sedan förra gången kursen gavs var inte planerat, det kom en pandemi emellan.

Då, 2018, kunde man konstatera att det stod ganska illa till med jämställdheten. På distriktsnivå var fem ordförande av 26 kvinnor.
Men trenden har vänt och nu går det åt rätt håll: år 2023 var nästan hälften, tolv av 26 eller 46 procent, av distriktsordförandena kvinnor.
I samorganisationer och lokalföreningar finns dock fortfarande en del kvar att göra. Här är 35 respektive 43 procent av ordförandena kvinnor.
Så var läget när inbjudan till kursen i ledarskap för kvinnor gick ut till alla distriktsstyrelser. Alla distrikt kunde skicka två representanter, utom Stockholm och Skåne som kunde skicka tre var. Totalt blev det 58 deltagare. Alla platser fylldes.
Kursledaren Barbro Mellberg var flera av deltagarna bekanta med sedan tidigare. Hon har ett tungt cv i ledarskapssammanhang och har jobbat med utveckling av idéburna organisationer i 30 år.
Målet med kursen: att få fler kvinnor att vilja och våga ta på sig ledande uppdrag i PRO – och för deltagarna att lära känna varandra bättre och stärka gemenskapen.

+
-