Pensioner

Varför höjs inte bostads­tillägget när hyrorna stiger?

FRÅGA: Hyrorna verkar stiga kraftigt nästa år. Samtidigt höjs inte bostadstillägget för pensionärer. Maxbeloppet man kan få ligger still. Det verkar vara ett systemfel.

SVAR: Att de olika beloppen i bostadstillägget inte är indexerade – alltså att de automatiskt ökar när priser och löner gör det – är ett av flera problem med detta stöd. För ensamstående är 7 290 kronor per månad det högsta beloppet en person kan få i bostadstillägg. För gifta eller samboende gäller 3 645 kronor per månad som maxbelopp. Det är bara bostadskostnader upp till 3 000 kronor i månaden som ersätts fullt ut. Utöver den summan trappas ersättningsgraden av.
PRO kräver att hela bostadskostnaden upp till 8 000 kronor i månaden ska ersättas för ensamstående och hälften av den summan för den som delar hushåll med en annan person. Bostadstillägget ska också räknas upp årligen, för att matcha stigande kostnader.
Ungefär 300 000 pensionärer får bostadstillägg idag, vilket motsvarar omkring 13 procent av alla pensionärer i Sverige. Fler kvinnor än män får stödet. Undersökningar visar att ytterligare 100 000 pensionärer har rätt till stödet och skulle få pengar om de bara söker!
Det är inte bara boende i hyresrätt som kan få bostadstillägg. Även pensionärer som äger sin bostad kan ha rätt till det, beroende på boendekostnader, inkomst och om man lever själv eller ej.

+
-