Fira med läcker smörgåstårta!
Sätt guldkant på vardagen med en läcker smörgåstårta! Emma Brink Rasks tårtor är i en klass för sig och på hennes Instagram är det just smörgåstårtorna som är mest uppskattade. Här är tre favoriter.
Sätt guldkant på vardagen med en läcker smörgåstårta! Emma Brink Rasks tårtor är i en klass för sig och på hennes Instagram är det just smörgåstårtorna som är mest uppskattade. Här är tre favoriter.
Som en lyxig charkbricka i tårtförpackning – har den länge varit ett av de mest populära recepten på min blogg. Omvänder vilken smörgås-tårteskeptiker som helst!
4–6 bitar
Färskostskräm
Röd tomatfyllning
Grön pesto- och fetaostfyllning
Montering och garnering
GÖR SÅ HÄR:
Färskostkräm
1. Vispa crème fraiche och färskost till en fast kräm. Salta och peppra.
Röd tomatfyllning
2. Skär skinka, soltorkade tomater och basilika i fina strimlor och lägg i en bunke. Tillsätt tomatpesto och pinjenötter och vänd samman till en röra med färskostskrämen.
Grön pesto- och fetaostsfyllning
3. Strimla salamin fint och lägg i en bunke. Finhacka rödlöken och blanda ner tillsammans med pesto, citronsaft, fetaost och färskostskräm. Rör till en krämig fyllning.
Montering och garnering
4. Skär bort eventuella hårda kanter på brödet (receptet längst ner på sidan) och dela det i tre bottnar. Lägg den första bottnen på ett fat. Bred ut den röda fyllningen och lägg på nästa botten. Bred ut den gröna fyllningen och lägg på den sista bottnen. Bred ut resten av färskostskrämen på och runt om tårtan så att du får en slät yta. Fäst ärtskott runt om kanten på tårtan. Gör rosor av salami och skinka, placera ut på tårtan. Skär manchego-osten i trekanter och placera ut och fyll sedan på med mozzarellabollar, oliver och körsbärstomater. Avsluta med pinjenötter och basilikablad.
Balanserar mellan att vara en smörgåstårta och en desserttårta – med franska ostar, fikonmarmelad och valnötter. Och precis som ostbrickan ska den helst serveras rumsvarm.
6–8 bitar
Botten
Fyllning
Garnering
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg två halvor Polarbröd mot varandra så att du får en cirkel. Lägg en tallrik, 18–20 cm i diameter, på bröden och skär runt så att tårtan blir lika stor som tallriken. Gör likadant med resterande bröd. (Du kan självklart göra tårtan i samma storlek som bröden, men då behöver du 1 ½ sats av både fyllning och garnering.)
Fyllning
2. Skär bort det yttersta vita skalet på brieosten. Rör samman resten av osten med Saint Agur till en kräm. Bred ut ¾ av krämen på den första brödbottnen. Bred på fikonmarmelad. Grovhacka valnötterna och strö över. Lägg på nästa botten och bred ut resten av krämen tunt ovanpå.
Garnering
3. Skär bondosten i kuber och lägg i en hög på mitten av tårtan. Dela fikonen på mitten och skär halvorna i skivor. Skär brieosten i skivor och dela dem i bitar ungefär lika stora som fikonen. Lägg dem omlott i en krans runt bondosten. Bryt bitar av Saint Agur och lägg i en krans runt fikon och brie. Lägg några valnötter ovanpå bondosten. Lägg färsk timjan som en krans längs ytterkanten på tårtan. Med en liten sked lägger du sedan ut lite fikonmarmelad på olika ställen på tårtan.
Under en sommaräng av dekoration gömmer sig saftiga bottnar och en smakrik kräm med rökt kalkon och gorgonzola.
6–8 personer
Fyllning
Garnering
Fyllning
1. Vispa mascarpone och crèmefraiche luftigt och krämigt. Lägg undan 2 dl till montering. Dela gorgonzolan i mindre bitar och vispa ner den i den resterande krämen. Strimla kalkonskivorna och hacka persiljan fint. Vänd ner allt i krämen och smaka av med salt och peppar.
Montering
2. Skär av den översta toppen på brödet (receptet längst ner på sidan) och skär även bort den yttersta millimetern runt om brödet. Dela det sedan i tre lika tjocka delar. Lägg en av dem på ett fat och fördela på hälften av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på den sista bottnen och stryk den undanlagda krämen på och runt om tårtan. Ställ tårtan i kylskåpet i någon timme för att sätta sig.
Garnering
3. Knip av bladen på bladpersiljan och klistra fast dem på tårtans kanter. Börja högst upp och låt bladtoppen gå över kanten något. Fortsätt sedan fästa blad på kanten ner mot fatet. Skär tjocka remsor av ostskivor, 2–3 cm långa, och forma dem till snurror. Gör samma sak med kalkonskivorna. Skär remsor av gurkan med en osthyvel eller potatisskalare och gör snurror även av dem. Placera alla snurror på toppen av tårtan. Koka blomkålsbuketter i 3–4 minuter, låt dem svalna något och placera ut några på tårtan. Fyll ut hålen med brutna bitar av gorgonzola, röda vindruvor, björnbär och kvistar av rosmarin.
Receptet gäller till kalkon & gorgonzolatårtan samt den italienska smörgåstårtan.
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg alla ingredienser i en bunke, gärna till en köksmaskin. Knåda i 10 minuter tills du har en jämn och slät deg.
2. Smörj en form, 18–20 cm i diameter, med lite olja och lägg degen i den.
3. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) och grädda brödet i ca 30 minuter, tills det når en innertemperatur på 98 grader. Låt brödet bli helt kallt.