JULMAT

Fresta med gröna rätter på julbordet

Förstärk julbordet med något grönt och gott. Komplettera sillbordet med en burk inlagd ”svill” (ostronskivling), gör en maffig låda med brysselkål och tofu och ställ fram en underbart frasig cheddarkrans – den rätta gröna julstämningen är här! Vi lottar ut tre exemplar av boken En grön jul.

Publicerad 7 december dec 2022
Cheddarkrans med rosmarin. Tips! Om varje bulle vänds i olja blir brödet extra frasigt. Smörj även formen med överdrivet mycket smör. Foto: Susanna Blåvarg

Frasig cheddarkrans med rosmarin

Ostbrödet gräddas i en sockerkaksform för att få fin form, men går även att grädda på en plåt. Då kan gräddningstiden minska något. Typen av cheddar påverkar smaken. Jag gillar att använda en kraftfull, vällagrad cheddarost.

1 krans:
2 dl vatten
1 dl valfri mjölk
ca 12 g jäst
7 dl vetemjöl special
4 dl riven cheddar
2 tsk salt
1 dl olivolja
2 tsk hackad, färsk
rosmarin
25 g smör eller vegeta-
biliskt margarin
rosmarinkvistar till
garnering

+
-