Böcker

Den okände krigshjälten

Thomas Tynander berättar om den för många okände krigshjälten Allan Mann, en biografi byggd på historiska fakta.
Allan Mann av Thomas Tynander | Bazar förlag

Biografi:
Arton år gammal anmälde sig Allan Mann som frivillig på den finska sidan i vinterkriget mot Sovjetunionen. När han i april 1940 återvände hem, var det som en del av en tätt sammansvetsad norsk-svensk pluton. Han hann dock bara vara hemma hos föräldrarna i två dagar innan det bar i väg igen: Tyskland hade invaderat Norge och hans norska vapenbröder hade anmält sig som frivilliga i motståndsrörelsen.
Allan Mann, som kände djup solidaritet med sina kamrater, ville inte lämna dem i sticket. Han kom att delta i hårda strider och räddade vid ett flertal tillfällen vapenbröder med fara för sitt eget liv. Hans mod gjorde att den brittiska underrättelsetjänsten SOE rekryterade honom. Mellan 1940 och 1943 gjorde Allan Mann över femtio riskabla resor in i det ockuperade Norge för SOE:s räkning.
Läs den spännande berättelsen om en man med ett rättspatos utöver det vanliga, bondpojken som blev Sveriges mest dekorerade militär i andra världskriget!
Allan Mann: Svensken som stred mot Hitler och Stalin
Thomas Tynander | Bazar förlag


Egendom av Hernan Diaz övers: Fredrika Spindler | Brombergs.
Egendom av Hernan Diaz övers: Fredrika Spindler | Brombergs.

Roman: Manipulatören in på livet

I 1920-talets New York håller finansmannen Andrew Bevel legendariska fester som alla vill synas på, men själv är han och hustrun Mildred sällan där. Många tror sig veta att paret har goda orsaker att sky offentlighetens ljus: Andrew Bevel kan omöjligt ha byggt upp sin sagolika rikedom på lagligt vis. När börs-
kraschen drabbar Wall Street 1929, går det till och med rykten om att Bevel har orkesterat den.
Den gåtfulle finansmannen är huvudperson i den argentisk-amerikanske författaren Hernan Diaz Pulitzerprisvinnande verk Egendom, en elegant anlagd roman om en tidsperiod med många likhetstecken med vår egen. Vi möter Bevel sedd ur fyra människors ögon: fram träder en motsägelsefull bild av en person som skickligt tycks manipulera sin omgivning. Men Egendom är inte bara en berättelse om en människas många ansikten, det är också en spännande undersökning av likheterna mellan litteraturens värld och finansmarknadens.
Egendom
Hernan Diaz
övers: Fredrika Spindler | Brombergs

+
-