Musik

Förtjusande vuxensnusk

Tunggung att hångla till, med dansbandet Lasse Stefanz.

Jonas Rignell, Henrik "Henke" Svensson, Christer Ericsson, Olle Jönsson, Gunnar Nilsson och Anders "Dallas" Dahlgren i Lasse Stefanz.
Albumet Evergreen med Lasse Stefanz.
Albumet Evergreen med Lasse Stefanz.

Ni hade kanske avskrivit Lasse Stefanz som föredettingar i den höftledsrullande dansbandsvärlden?
Ingenting kunde varit mera felaktigt.
Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson måste rimligtvis vara den enda dansbandsvokalisten – förutom möjligen Flamingokvintettens Hasse Carlsson – som har en viss rock’n’roll-aura kring sig.
Rättvist eller inte så tror jag kanske mera att det handlar om att han ger intryck av att vara en man som verkligen har levt – och fortfarande lever, mot alla odds. Han kan gå med käpp efter en operation men sträck fram en mikrofon till honom så förvandlas den omedelbart till ett stativ och en chans att sjunga och förföra.
Nya albumet är precis så tunggungande häftigt som Lasse Stefanz måste vara – samtidigt som det smeker både medhårs och motsträvigt gubbsjukt och mysigt. Precis som det bör vara med gamla insuttna dansband.
Silversträng är det mest förtjusande vuxensnusk jag hört:
”Du kanske tycker hon ser ut som ett loppisfynd/…/Vi går ut ibland men hemma är bäst/Hennes runda kurvor är det som lockar mest.”
De sista ljuva åren – vuxenversionen.
Gubbarna i Lasse Stefanz vill helst hångla, med andra ord. Om det så bara är med en gitarr. De flåsar och stönar och sjunger med full resning bland prostatamediciner och viagrarecept.
Dessutom är titellåten en fantastiskt fin sång av en av de svenska låtskrivare jag tjatat mest om på den här sidan. Viktor Olssons Evergreen blir här verkligen en evergreen med stänk av Svensktoppen och flikar av klassiker som Springsteen och Winnerbäck.
”Första gången som jag såg dig,/ja det var nere vid kanalen/Där du jobbat hela sommaren/med att sanera husfasader.”
Det är en kvinnohyllning ingen kan skratta bort.

Ingen sjunger som han

Albumet King of a Tragedy– (Deluxe) med Isak Danielson.
Albumet King of a Tragedy– (Deluxe) med Isak Danielson.

En av sommaren 2022:s allra finaste stunder inträffade märkligt nog i den surrealistiska installationen Lotta på Liseberg i TV4. Isak Danielson trollband publiken med King of a tragedy – men sen när det var dags för den obligatoriska allsången valde han att sjunga Ted Gärdestads Himlen är oskyldigt blå.
Äntligen, tänkte jag en smula upphetsad.
Jag har ju tjatat en del om Isak Danielson på den här sidan och om vilken fantastisk sångare han är. Häromåret utnämnde jag honom till Vår Tids Ted Gärdestad. Jag har blivit en smula hånad för det epitetet. Nu hånar ingen längre. Isak tolkade Teds låt med en enorm innerlighet och känsla.
Nu är min kravlista enkel: gör ett helt album med Ted-låtar, Isak!
För sanningen är ju solklar: ingen svensk man sjunger lika bra som Isak Danielson.

+
-