Ledare

Hellre höjd pension än övertejpade frimärken

En mig närstående person utmärkte sig under de sena tonåren för en osedvanligt hög sparsamhet. Så till den milda grad att när hon vistades i London täckte hon frimärkena på de brev hon skickade hem med genomskinlig tejp, så att poststämpeln inte skulle fastna, och uppmanade mottagaren att skicka tillbaka frimärkena i returbrevet, så att hon kunde använda dem igen – och igen.
Tilläggas kan att hon bodde i en så kallad squat, en ockuperad lägenhet där hon givetvis inte betalade någon hyra. Bland dem som hängde i den där lägenheten märktes musikerna Billy Idol och Nina Hagen, stora namn i början av 80-talet, och den senare höll vid åtminstone ett tillfälle en gratiskonsert i lägenhetens vardagsrum.
Nu är det kanske inte något alternativ för dig som läser PROpensionären och vill spara pengar att ockupera en lägenhet, och förmå till exempel Carola att framträda gratis i den.
Det där med att tejpa över frimärkena tror jag inte heller skulle leda till någon substantiell besparing. Nej, då föreslår jag att du istället kollar in vår guide på sidan 44, med mer matnyttiga tips.
Eller varför inte engagera dig i PRO:s kamp för att förmå politikerna att höja den allmänna pensionen? För det finns förstås en gräns för hur mycket man både kan och bör tvingas spara, det som gör verklig skillnad är ökade inkomster. En bättre pension är också i mångt och mycket en rättvisefråga.

Sparande kan ibland ligga farligt nära snålhet, och bedra visheten. Själv tågluffade jag vid ungefär samma tidpunkt som frimärksincidenten runt i Europa med en mycket skral budget – det blev mest ost och baguette till frukost, lunch och middag – samtidigt som jag hade pengar på fickan i form av resecheckar i D-mark. Jag vägrade dock att växla in merparten av dem eftersom jag efter devalveringen med 16 procent av den svenska kronan, som skedde under resan, räknat ut att jag skulle få just 16 procent mer för checkarna om jag väntade tills jag kom hem igen.
Något min resekamrat i efterhand har påmint mig om ett flertal gånger, senast i ett muntert tal på min 50-årsfest.

+
-