Film

Kunglig favoritserie tillbaka igen

Den populära Netflixserien The Crown är tillbaka med en femte säsong, två månader efter Elizabeth II:s bortgång, den 8 september.

Imelda Staunton tar vid som Elizabeth II, nu när säsong 5 av The Crown drar igång. Foto: Alex Bailey/Netflix

Det är kungahusets dramatiska 1990-tal som skildras i den nya säsongen. Tre av drottningens barn skiljer sig och prinsessan Dianas liv får ett våldsamt slut, i en biltunnel i Paris. Seriens skapare, Peter Morgan, valde klokt nog redan från start en modell där skådespelarna byts ut efter två säsonger. Detta för att slippa använda ålders-make up.
Sålunda möter vi i den femte säsongen en helt ny ensemble, med Imelda Staunton i spetsen som den nya Elizabeth II.
När inspelningen drog igång filmades en hälsning från Staunton till tittarna, där hon hyllade sina företrädare Claire Foye och Olivia Colman:
– Jag ska göra mitt yttersta för att upprätthålla den höga nivå som de har satt. Förhoppningsvis kommer jag att se lugn, samlad och kapabel ut. Samtidigt kommer min mage att göra saltomortaler, sade Staunton.
Själv har jag inte missat en sekund av serien, utan längtat lika ivrigt efter varje ny säsong. Skådespeleriet har varit högklassigt ned till minsta biroll, scenografi och kostymer är fantastiska och vi har bjudits levande historielektioner, där de regelbundna samtalen mellan drottningen och den aktuelle premiärministern tillhört höjdpunkterna.
När jag tittar tillbaka på vad jag tidigare har skrivit och sagt om The Crown slår det mig att jag varje gång påpekar att den är en favorit, trots att jag själv inte är rojalist. Det verkar vara viktigt för mig att fastslå. Nu har jag gjort det en gång till.

Serie: The Crown
PREMIÄR: 9 november

+
-