Böcker

Lysande om en brutal värld

Susie Steiner. Foto: Jonathan Ring
Tystat vittne av Susie Steiner.
Tystat vittne av Susie Steiner.

Deckare: Lysande om en brutal värld

Polisen Manon Bradshaw är småbarnsmamma och har svårt att få tillvaron att gå ihop. Hon gör sitt bästa för att räcka till för barn och sambo, men det går så där. Det blir ofta hämtmat hemma och irriterade gräl om småsaker. Det är i yrkeslivet hon känner att hon verkligen bottnar och har kontroll. Men när en ung litauisk gästarbetare hittas mördad i en park, och Manon utses till utredningsledare, tar hon klivet in i gästarbetarnas våldsamma, laglösa värld. Motståndet hon möter liknar ingenting hon träffat på tidigare.
Tystat vittne
Susie Steiner | Lind & Co

Mästaren av Colm Tóibín.
Mästaren av Colm Tóibín.

Roman: Personporträtt i mästarklass

Vilken fantastisk läsupplevelse den här romanen är! Colm Tóibíns porträtt av den solitäre författaren Henry James har redan fått klassikerstämpel – och det är inte att undra på. Tóibín har trängt igenom författarens självvalda oåtkomlighet, den som avspeglas i alla biografier. I den här romanen visar Tóibín verkligen vilken fantastisk persontecknare han är.
När läsaren får möta Henry James är året 1895 och författarens nya pjäs har just gjort dunderfiasko i London. James har flytt staden och tänker tillbaka på sitt liv. Han minns uppväxten i New England i en intellektuell familj med stora spänningar, upplevelserna av amerikanska inbördeskriget och den självvalda exilen i England. Läsaren får stifta bekantskap med alla begåvade, komplicerade medlemmar av familjen James, samt med författaren Constance Fenimore Woolson, James själsfrände. Det här är ett levande porträtt av en författare, men också en roman om familjens och minnenas betydelse för oss alla.
Mästaren
Colm Tóibín | Norstedts

+
-