Böcker

Mikael Niemi om en släkts gåtfulla historia

Vilken mästerlig berättare Mikael Niemi är! Här berättar han om en bitter släktfejd som blossar upp i det tidiga 1900-talets Pajala. Bröderna Eino och Wilhelm Vanhakoski är så olika varandra som två människor kan vara: den tystlåtne Eino är hederlig och empatisk, medan den munvige Wilhelm är förslagen och manipulativ. Han kör bort Eino från släktgården och tvingar brodern att bli fattig torpare. Eino har dock något Wilhelm traktar efter, men aldrig kan få: den vackra Saaras hjärta.
Sverige håller på att förändras i grunden, Eino drömmer om ett rättvisare samhälle där han, Saara och barnen ska få en bättre tillvaro. Långt senare, i ett Sverige där folkhemmet håller på att falla i bitar, lever den hyperkänsliga Siw. Hon hör röster som kallar på henne, upphetsade röster som vill berätta något viktigt för henne om släktens historia i Pajala. En gåta står inför sin lösning, allt har att göra med ett makabert likfynd i en mosse.
Sten i siden
Mikael Niemi | Piratförlaget
VINN BOKEN! Gå in på tävlingssidan: propensionaren.se/tavlingar 

Gripande och rolig romandebut

Hemvändartemat är vanligt förekommande i svensk litteratur. Ofta handlar berättelserna om en person som lämnar storstadens kyliga anonymitet för att återvända till en varm och trygg hemtrakt.
Men så enkelt gör Annika Norlin det inte för sig i sin första roman, Stacken. Visserligen återvänder hennes huvudperson Emelie till det samhälle i norra Sverige som hon vuxit upp i, men där är sig saker och ting inte riktigt lika. Nere vid vattnet håller en grupp människor till. De lever utanför samhället, men vilka är de egentligen?
Emelie blir fascinerad av gruppen och söker sig till den, vilket får oanade konsekvenser.
Annika Norlin – känd för musikaliska projekt som Hello Saferide och Säkert! – debuterade med en ömsint studie av nord­svensk livskänsla, den Augustprisnominerade novellsamlingen Jag ser allt du gör. Stacken kan ses som en sorts fristående fortsättning, en både rolig och gripande undersökning av gruppdynamik och relationer.
Stacken
Annika Norlin | Weyler

+
-