Böcker

Prisad läsning: Den sista gåvan

När Åsa Larsson nu sätter punkt för romansviten om kammaråklagare Rebecka Martinsson är det med en tät, stilistiskt elegant deckare.

Den sista gåvan Abdulrazak Gurnah, Celanders förlag, Albert Bonniers förlag
Den sista gåvan
Abdulrazak Gurnah, Celanders förlag, Albert Bonniers förlag

Roman: Immigrantens eviga längtan

Genom att ge årets Nobelpris i litteratur till Abdulrazak Gurnah från Zanzibar har Akademien lyft fram ett fantastiskt, men inte särskilt känt författarskap.
Det är precis så priset ska fungera: som en kvalificerad introduktion till litterära verk som ger oss en möjlighet att förstå världen lite bättre. Än så länge finns bara två verk av Gurnah på svenska, underbart översatta av Helena Hansson. Fler lär följa: författaren skriver om immigration och kolonisation, stora och viktiga ämnen i vår tid.
Det här är ett riktigt bra verk att börja med om man vill stifta bekantskap med Gurnahs författarskap. Den handlar om mekanikern Abbas och hans familj, som bor i England och lever ett ganska ordinärt medelklassliv. Men när Abbas drabbas av en stroke, börjar han tänka över sitt liv. Gjorde han rätt val som lämnade hemlandet Zanzibar? Gurnahs åttonde roman handlar om migrantens ständiga längtan att få höra till. ●
Den sista gåvan
Abdulrazak Gurnah | Celanders förlag | Albert Bonniers förlag

 

+
-