Ledare

Trubbel med topplockspackningen

Min pappa hade ett motorcykelgäng. Det var i början av 50-talet, och på gamla foton poserar min pappa och hans kompisar som svenska avläggare till Marlon Brandos anhang i filmen "Vild ungdom" – fast kanske inte fullt lika vilda.

Jag har hursomhelst hört många historier om min pappas framfart på vägarna med sitt hojåkande gäng. Bland annat om en utflykt till Enköping, där PRO Bikers som vi skriver om på sidan 14 håller till idag.

Själv har jag ingen erfarenhet av att köra motorcykel, om man bortser från när jag bodde i Italien då jag brukade susa fram
på en vespa. Kanske ingen motorcykel i traditionell bemärkelse, men ändå så pass trimmad att den gick att pressa upp i 80 kilometer i timmen.
I övrigt är mitt intresse för motorfordon så gott som obefintligt, därmed även kunskaperna. En gång hängde jag med en kompis när han skulle lämna in sin hackande Volvo 240 på service.
Min kompis kunskaper i teknik var om möjligt ännu sämre än mina, så efter att bilmeknikern öppnat motorhuven och rotat runt där inne en stund stod vi alla lutade över bilens front och skakade frågande på våra huvuden. Inte ens bilmekanikern förstod vad som var problemet.
Då kom jag att tänka på en mening ur en italiensk parlör: La guarnizione della testata perde, dev’essere cambiata (Ungefär: Topplockspackningen läcker, den behöver bytas).
Det är oklart varför just den meningen dök upp i mitt huvud – jag har fortfarande ingen aning om vad en topplockspackning är, var den sitter
eller vad den har för funktion – men min hjärna har en förmåga att samla på sig både det ena och andra, och i just detta fall visade sig det vara en användbar egenhet.
För sedan jag uttalat meningen högt, fast på svenska, mumlade bilmekanikern att jag nog hade rätt, medan min kompis stirrade på mig med en blandning av beundran, förvåning och chock – som om jag just kungjort att jag upptäckt liv på en främmande planet.
Specialintressen, till exempel det som förenar medlemmarna i PRO Bikers, kan annars vara en bra grund att bygga nya PRO-aktiviteter på. Samt ett sätt att föryngra och utveckla verksamheten. Och det är något som den nya PRO-ordföranden Åsa Lindestam säger att hon vill jobba för. Läs gärna mer i min intervju med henne här.
Missa inte heller vår presentation av styrelsen för PRO:s riksorganisation, och vilka frågor ledamöterna i den brinner för. Du som är medlem kan logga in och läsa artikeln i E-tidningen.

+
-