PRO

Nya ordföranden: ”PRO ska bli ännu större”

Klimatet, jämställdheten, medlemsförmånerna samt en föryngring och utveckling av PRO. Det är några frågor som Åsa Lindestam vill jobba för.

Publicerad 6 oktober okt 2022
Åsa Lindestam med ett av barnbarnen som är på tillfälligt besök i fritidshuset i Söderhamns skärgård. Foto: Ida Frid

Åsa Lindestam sträcker ut armen och pekar mot den lilla havsviken nedanför verandan:
– Det här är Inre Norrfjärden, fortsätter man längre ut kommer man till Finland, säger hon och fångar en färgglad boll som barnbarnet Nikita, snart 5 år, leker med.
En bit bakom sitter Åsa Lindestams make Sven-Erik, med Nikitas 9 månader gamla syster Miranda i famnen. Flickorna är på tillfälligt besök i mormors fritidshus i Söderhamns skärgård.
– Jag har själv varit här sen jag var liten. Det är nog den enda platsen i världen som jag inte vill ge upp, säger
Åsa Lindestam och lägger till att det är ljuvligt att kunna följa årstidernas skiftningar på nära håll.
Det är den första höstdagen för året, lite blåsig men vacker på höstdagars vis. Medan solen glittrar i fjärdens vatten räknar Åsa Lindestam upp några av de fåglar som brukar synas nere vid bryggan: skäggdopping, häger, svan och till och med en vit and.

Åsas intresse för naturen och klimatet har lett till att hon nyligen skaffat sig en ny hobby: bokashi. Det är en miljövänlig komposteringsmetod för omvandling av hushållsavfall till matjord (läs mer här: Åsa började med bokashi för klimatets skull).
Jorden och det lakvatten som bildas under bokashiprocessen använder Åsa till sina odlingar på baksidan av det nybyggda huset. I pallkragarna gror jordgubbsplantor, sallad och rädisor.
– Jag tycker att klimatfrågan är jätteviktig, och där kan PRO göra mer. Till exempel informera så att fler uppmärksammar den, säger hon.

+
-