Ordförande

Vi i PRO måste se till att saker händer

När så mycket bär iväg åt fel håll i vår omvärld ska vi i PRO höja våra röster och säga stopp. Bedrägerier mot äldre är högaktuellt. Då bjuder vi in banker för att säga ifrån – lyssna och hjälpas åt.
På en av våra storbanker finns nu ett konto med högre ränta som det tar några dagar att flytta pengar ifrån. Då hinner den som blivit lurad stoppa överföringen. Banken har lyssnat på PRO.
Samarbete mellan polis och de fyra största bankerna pågår i kampanjen Svårlurad.
Jag vill inte att skulden ska läggas på kunden! Mina pengar ska banken skydda – om jag blir lurad ska jag gå skadelös.
Bankerna vill ha ett ”Målvaktsregister” – över den mottagande bankens kund, målvakten – så man ser vem som sänder vidare mina pengar till bedragarna. Låt bankerna dela målvakternas namn med polisen och stoppa dem. Sekretessen är i vägen idag. Ta bort den.

Regionerna har det svårt, de får inte ihop sin budget. Vid mötet med Regeringens pensionärskommitté frågade vi pensionärsorganisationer finansminister Elisabet Svantesson (M) hur det ska lösas – svaret var att vi alla måste dra vårt strå till stacken. ”Krig, inflation och tuffa tider drabbar alla” sa hon.
I skuggan av detta drabbas även kommunerna och äldreomsogen av neddragningar. Här är de kommunala pensionärsråden viktigare än någonsin för att slå vakt om äldres rättigheter i kommunerna.

+
-