Laga lätta sommarrätter
Mathias Dahlgren är killen från Västerbotten och en av Sveriges allra bästa kockar. I sin nya kokbok "Mat i sommartid" hyllar han sin mormor för allt hon har lärt honom – och att det enkla ofta är det goda.
Mathias Dahlgren är killen från Västerbotten och en av Sveriges allra bästa kockar. I sin nya kokbok "Mat i sommartid" hyllar han sin mormor för allt hon har lärt honom – och att det enkla ofta är det goda.
Recept 4 portioner
GÖR SÅ HÄR:
1. Tänd träkolsgrillen.
2. Lägg strömmingen i en plastpåse med olja, vitlök och persilja. Krydda med peppar, blanda runt väl och knyt om påsen. Låt vila i kylen medan grillen blir varm.
3. Tvätta och koka potatisen mjuk i rejält saltat vatten, i cirka 15 minuter. Känn efter med en sticka.
4. Öppna ett klämhalster och lägg ut det på en bit ugnsfolie. Lägg fisken i halstret och stäng det (folien gör att oljan inte rinner ut på köksbänken).
5. Salta fisken på båda
sidor och grilla den över varm glödbädd. Lägg upp fisken på ett serveringsfat.
6. Fördela den varma nykokta potatisen på fyra tallrikar och krossa dem grovt med en gaffel. Salta med flingsalt, ringla över brynt smör och raspa över skalet från en av citronerna.
7. Bjud smör, knäckebröd, citronklyftor och kall lättöl till samt en tom tallrik att lägga fiskrenset på.
Iskall vattenmelon är en höjdare!
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär ½ vattenmelon först i fyra lika tjocka skivor och sedan i fyra tårtbitar som på bilden.
2. Riv över skalet från 2 limefrukter och pressa sedan juicen över snitt-
ytorna.
3. Toppa med flingsalt.
Recept 4 portioner
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda den rökta fisken med gravlaxsås i en liten skål. Skär lök, tomat och gurka i tunna skivor.
2. Hacka äggen.
3. Smöra brödskivorna, täck dem med salladsblad och varva sedan fiskröra, hackat ägg, grönsaker och lök.
4. Klipp med sax smörgås-
krasse och gräslök över bröden och krydda med salt och peppar.
En läskande vinbål, en sangria, kan vara riktigt gott när det är varmt väder och man längtar efter något som fräschar upp såväl kropp som humör.
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär citronen och apelsinen i skivor.
2. Dela jordgubbarna. Varva frukt, bär och is i en kanna. Häll på grapefruktläsk och körsbärssaft.
3. Toppa upp med rosébubbel. Blanda och
servera.
Ur boken ”Mat i sommartid”, Bonnier Fakta, av Mathias Dahlgren. Foto: Lennart Weibull.