Laga små och lätta lunchrätter
Cina Risberg kan konsten att förvandla sina rester till underbart goda små luncher för en person, eller flera. Ta vara på allt och låt dig inspireras av alla klimatsmarta rätter – och toppa med en god sås.
Cina Risberg kan konsten att förvandla sina rester till underbart goda små luncher för en person, eller flera. Ta vara på allt och låt dig inspireras av alla klimatsmarta rätter – och toppa med en god sås.
Jag är mycket för att laga enkel mat, men piffa den med en eller två grejer som får den att verka lyxig. Till den här soppan är det parmesanchips och stekta tomater som sätter piff på det hela.
Recept 4 portioner
Örtolja
Blanda i en mixer och servera samma dag för maximal grönska.
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hetta upp 2 matskedar olivolja i en kastrull som rymmer 2 liter. Hacka löken grovt och stek den genomskinlig i oljan. Häll av spadet från bönorna och häll ner dem tillsammans med vatten och buljongtärningar i kastrullen. Koka upp och låt koka på låg värme under lock i 5–10 minuter.
3. Under tiden, dela tomaterna, hetta upp en stekpanna med 1 matsked olivolja, lägg i tomaterna med snittytan ner och sänk till medelvärme. Strö över en nypa salt och låt tomaterna steka i pannan medan soppan kokar.
4. Riv parmesanosten och lägg ut i högar om 1 matsked på ett bakplåtspapper. Platta till dem något och ställ in i ugnen i cirka 5 minuter. Ha lite koll så att de inte bränns. Ta ut ostchipsen och låt dem svalna. Ta soppan av spisen och häll en skvätt av buljongen i en bägare vid sidan av, så att du kan reglera konsistensen.
5. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt buljong efter hand tills du fått en bra konsistens. Vill du ha en lösare soppa kan du späda med mer vatten, mjölk eller grädde.
6. Smaka av med salt och peppar och servera soppan med örtoljan, tomaterna och parmesanchipsen.
Tonkatsusås tycker jag är lite som ”vuxenketchup”, men som allt från det japanska köket, en genomtänkt sådan.
Recept 1 portion
Tonkatsusås
Blanda alla ingredienserna. Håller tio dagar i kylskåp.
GÖR SÅ HÄR:
1. Hetta upp en stekpanna med lite olja, lägg i spetskålen och salta. Stek kålen på medelvärme tills den mjuknat, i 3–4 minuter.
2. Medan kålen steks vispar du upp äggen med en nypa salt och svartpeppar.
3. Häll äggen över kålen och rör i pannan så att omeletten steks jämnt.
4. När den fått en gnutta färg på ena sidan vänder du på den och fortsätter steka en minut till.
5. Lägg upp omeletten på ett fat med en klick majonnäs och ringla över tonkatsusås.
6. Sprinkla över salladslöken tillsammans med rostade sesamfrön och koriander om du har.
En snabbfixad ramen som med den bankade kycklingen blir riktigt mättande.
En god chiliolja på toppen och du har den bästa genvägen till en snabbramen.
Recept 1 portion
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och skicka i kryddorna också.
2. Om din kyckling är frusen kan du tina den snabbt genom att koka den med nudlarna.
3. Häll upp nudlarna med buljongen i en skål, toppa med kycklingen och droppa över chilioljan.
4. Hacka salladslök och koriander och strö över.
Chiliolja
GÖR SÅ HÄR:
1. Finhacka vitlök, chili och ingefära.
2. Lägg i en liten kastrull tillsammans med rapsoljan och tillsätt chiliflakes.
3. Hetta upp och sänk sedan värmen till lägsta. Låt stå i 5 minuter.
4. Under tiden rostar du sesamfrön. Blanda sesamfrön och sesamolja med resten av ingredienserna.
5. Låt svalna. Förvara i kyl.
1. Ta ett par kycklingbröst och lägg i lättsaltat, kokande vatten. Låt dem koka i 15 minuter.
2. Ta upp dem och täck med bakplåtspapper och banka på dem lite varsamt med en brödkavel tills de plattats till något och det går lätt att dra isär köttet.
3. Dela upp i portionspåsar och frys in.
Recepten är tagna ur boken Lunch hemma: Snabba solorätter utan svinn (Ordfront) av Cina Risberg, foto: Ulrika Pousette.