Mat som är festlig, god och så lätt att laga
Ibland känns vår tid oändlig, ibland knapp. Ibland vill vi ha något enkelt, ibland något som är alldeles speciellt. Laga en festlig meny som inte kräver timmar i köket.
Ibland känns vår tid oändlig, ibland knapp. Ibland vill vi ha något enkelt, ibland något som är alldeles speciellt. Laga en festlig meny som inte kräver timmar i köket.
4 portioner
Mycket har vi att tacka de italienska matlagerskorna för och den ljuvliga grönsakssoppan ribollita är en av dem. För extra smak, låt en kantbit från parmesanen få koka med.
2 skivor surdegsbröd
½ dl finriven parmesan
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
3 selleristjälkar
100 grön- eller svartkål
2 förp cannellinibönor à 380 g
2 msk hackad timjan
1 dl torrt vitt vin
1 buljongtärning
½ tsk chiliflakes
1 burk/400 g körsbärstomater
2 dl svarta oliver
olivolja
salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme.
2. Bryt brödet i bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olja och parmesan. Sätt in mitt i ugnen 5–10 minuter eller tills brödet är gyllene.
4. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna. Skär morot och selleri i bitar. Riv kålen i mindre bitar. Häll av och skölj bönorna.
5. Fräs lök, vitlök, morot, selleri och timjan i 2 msk olja cirka 5 minuter på medelvärme.
6. Tillsätt vinet och låt koka ihop. Tillsätt buljongtärning, chiliflakes, tomat, oliver och 5 dl vatten och låt koka cirka 10 minuter.
7. Rör ner kål och bönor och låt koka någon minut. Tillsätt ev mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
8. Lägg upp soppan och toppa med krutongerna och gärna extra parmesan och olja.
4 portioner
De här små bollarna är med sin frasiga utsida och mjuka, ostiga insida helt oemotståndligt goda.
150 g chèvre
100 g färskost
1 msk hackade örter
t ex timjan och rosmarin
1 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
2 dl panko
neutral olja till fritering
honung
GÖR SÅ HÄR:
1. Smula chèvren och blanda med färskost och örter.
2. Rulla till bollar och ställ i frysen 30 minuter.
3 Rulla i mjöl, sedan ägg och sist panko.
4. Värm oljan till 170–180 grader.
5. Fritera bollarna, några i taget, tills de är gyllene. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på en bit hushållspapper.
6. Ringla över honung. Servera gärna med fikon.
10–12 bitar
Hemgjord glass andas omtanke och är det perfekta avslutet på en minnesvärd kväll. Här kombineras friskhet från citron med sälta från pistasch och sötma från italiensk maräng.
5 dl vispgrädde
250 g mascarpone
1 burk sötad kondenserad
mjölk ca 400 g
2 krm vaniljpulver
2 msk finrivet citronskal
½ dl citronjuice
2 dl hackade pistaschnötter
Italiensk maräng
2 dl strösocker
3 äggvitor
GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa grädden fluffig med elvisp.
2 .Tillsätt mascarpone, kondenserad mjölk, vaniljpulver, citronskal och -juice och vispa ihop. Vänd ner pistaschnötterna.
3. Klä en avlång form på cirka 1½ liter med plastfolie.
4. Fyll med smeten och ställ i frysen minst 6 timmar.
Italiensk maräng:
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda socker och ½ dl vatten i en liten kastrull.
2. Koka upp och låt koka till 121 grader.
3. Vispa under tiden upp äggvitorna till ett skum, gärna i en köksmaskin.
4. När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa cirka 5–10 minuter tills marängen svalnat.
5. Stjälp upp glassen på ett kallt fat och bred på marängen. Bränn av med en gasolbrännare. Servera direkt eller förvara i frysen och ta fram cirka 20 minuter före servering.
Ur boken Allt gott av Liv Bossuyt och Cena Atelier,
Foto; Lennart Weibull (NATUR & KULTUR)