Mat & Recept

Mat som är festlig, god och så lätt att laga

Ibland känns vår tid oändlig, ibland knapp. Ibland vill vi ha något enkelt, ibland något som är alldeles speciellt. Laga en festlig meny som inte kräver timmar i köket.

Publicerad 11 september sep 2024
Vad passar väl bättre om hösten än en värmande grönsakssoppa med tomater, kål och bönor och mycket annat? Vi lottar ut tre exemplar av kokboken Allt gott. Foto: Lennart Weibull

Ribollita

4 portioner
Mycket har vi att tacka de italienska matlagerskorna för och den ljuvliga grönsakssoppan ribollita är en av dem. För extra smak, låt en kantbit från parmesanen få koka med.

2 skivor surdegsbröd
½ dl finriven parmesan
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
3 selleristjälkar
100 grön- eller svartkål
2 förp cannellinibönor à 380 g
2 msk hackad timjan
1 dl torrt vitt vin
1 buljongtärning
½ tsk chiliflakes
1 burk/400 g körsbärstomater
2 dl svarta oliver
olivolja
salt, svartpeppar

+
-