Med smaker från Östafrika
Khadija Mohamud är en av Sveriges mest populära matbloggare. Här bjuder vi på några goda rätter ur hennes första kokbok med härliga recept från Östafrika.
Khadija Mohamud är en av Sveriges mest populära matbloggare. Här bjuder vi på några goda rätter ur hennes första kokbok med härliga recept från Östafrika.
Bataatis macaan iyo qudrat la shiilay
Syrlig, söt och riktigt het sötpotatisröra toppat med stekta grönsaker. Det här är en av mina favoriter till fredagmyset.
Recept 4 portioner
Stekta grönsaker:
Gör så här:
1. Börja med sötpotatisröran. Skala sötpotatisen och skär den i 2 × 2 cm stora bitar. Koka i lättsaltat vatten i 15–20 minuter. Sila av och låt vattnet rinna av ordentligt.
2. Skala och finhacka rödlöken. Hacka tomater, chil och salladslök. Mosa den kokta sötpotatisen lite grovt med en potatisstöt och tillsätt alla övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
3. Medan röran står och gottar till sig tillagas de stekta grön-sakerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatis och moröt-ter och skär dem i tunna stavar. Strimla paprikorna.
4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter. Lägg i potatis och morötter och fräs under omrörning i
2 minuter. Tillsätt paprikan, smula ner buljongtärningen och häll i vattnet. Lägg på locket och låt småkoka tills grönsakerna har blivit mjuka.
5. Toppa med koriander och servera tillsammans med sötpotatisröra och mjukt majsbröd, muufo.
Muufo är ett lättbakat bröd som är gott att äta till grytor och röror. Skippar man lökpulvret passar det även till frukost.
cirka 6 stycken
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt).
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt vattnet lite i taget och blanda ordentligt tills smeten går ihop. Täck över med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
3. Hetta upp en torr stekpanna till medelvärme.
4. Häll i 1 deciliter smet och lägg på ett lock. När brödet har fått fin färg på undersidan penslar du ovansidan med olja och vänder på brödet.
5. Stek den andra sidan tills den också har fått fin färg. Fortsätt på samma sätt tills smeten är slut.
Mshikaki
De här grillspetten får härlig smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind och går bra att tillaga antingen i ugnen eller på grillen.
4–6 portioner
Marinad
Koriander- och limesås
Gör så här:
1. Putsa köttet och skär det i 3 × 3 cm stora kuber. Lägg bitarna i en skål.
2. Skala och riv och vitlöken. Lägg den i en annan skål och blanda ner resten av ingrediensen till marinaden.
3. Häll marinaden över köttet och vänd runt. Låt vila i kylen över natten (alternativt 1 timme i rumstemperatur).
4. Ta fram köttet 30 minuter innan tillagning. Används träspett lägger du dem i blöt.
5. Sätt ugnen på 225 grader grillfunktion (eller tänd grillen).
6. Trä upp köttet på spetten och tillaga dem sedan i 15–17 minuter – antingen i ugnen eller på grillen. Gör under tiden den goda såsen.
7. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa slät.
8. Servera med bulgur eller pommes frites.
Baseema
Denna otroligt saftiga kaka från Sudan smakar fräscht av lime och riktigt smälter i munnen.
Cirka 10 bitar
Glasyr med limesmak
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, kokosflingor, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp i en annan bunke.
3, Vänd försiktigt ner mjölblandningen och limezesten i äggsmeten med hjälp av en slickepott. Tillsätt olja och yoghurt och vänd försiktigt runt allt tills du har en jämn smet.
4. Häll smeten i en generöst smord brödform. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.
5. Gör under tiden sirapen genom att lägga alla ingredienser i en kastrull och låta dem koka ihop i 5 minuter.
6. Ringla sirapen över kakan så fort du tar ut den ur ugnen och låt kakan stå och dra i minst 1 timme, gärna längre.
7. Blanda ihop florsocker och limesaft i liten skål. Ringla glasyren över kakan och garnera med limezest.