PRO fyller 80 år!
Idag, 80 år senare, fortsätter PRO med oförtruten kraft sitt politiska påverkansarbete, och erbjuder också alla medlemmar gemenskap och folkbildning.
Idag, 80 år senare, fortsätter PRO med oförtruten kraft sitt politiska påverkansarbete, och erbjuder också alla medlemmar gemenskap och folkbildning.
RO:s officiella historia tog sin början under brinnande världskrig, den 1 mars 1942 i Malmö. Där hölls den första konstituerande kongressen, och då valdes
även den före detta byggnadssnickaren Karl Pettersson till ordförande i Sveriges folkpensionärers riksorganisation, som PRO hette vid starten.
Det var fackföreningarnas ökade inflytande i samhället som sannolikt inspirerade till bildandet av en organisation för landets folkpensionärer. Äldre behövde även de göra sin röst hörd och hävda sina intressen i olika frågor. Och bästa sättet var att liksom fackföreningarna organisera sig.
Fattigdomen var vid PRO:s bildande 1942 utbredd. Då fanns i Sverige 6 406 474
invånare och av dem klassades drygt 7 procent (468 519 personer) som fattigvårdsfall och av dessa var i sin tur många pensionärer. Bostäderna var dåliga och hade ofta problem med ohyra. Behovet att förbättra pensionärernas situation var alltså stort.
Malmö blev riksorganisationens hemvist under många år, ända fram
till 1977. Då flyttade kansliet till Stockholm. Om tiden då PRO huserrade
i Malmö skrev vi i PROpensionären nr 1/2018. Pensionärsföreningar hade dock
funnits långt tidigare än då PRO bildades 1942. Vilken som är den äldsta PRO-föreningen är en definitionsfråga. Föreningen i Göteborg, som tog initiativet
till bildandet av PRO, anses ibland som den äldsta. Den bildades
1938. Men PRO-föreningen i Grängesberg bildades redan 1936. Den föreningen
gick dock inte in i PRO förrän 1946. Göteborgsföreningen sägs ha grundats som en reaktion på en sänkning av det kommunala pensionstillskottet. Göteborgs stad gjorde så att pensionärerna gick miste om en pensionshöjning med hundra kronor genom att sänka det lokala pensionstillskottet när pensionen höjdes.
Liknande erfarenheter har många av dagens pensionärer, då det händer
att en höjning av pensionen äts upp av att kommunen samtidigt höjer vissa
avgifter för äldre. I början var det en hel del politiska stridigheter i PRO-föreningen i Göteborg. Majoriteten av medlemmarna ville ha en verksamhet som liknade dagens, men en mindre del hade mer partipolitiska mål. Majoriteten uteslöt så småningom dem som ville utnyttja föreningen för sina politiska syften. PRO var alltså från starten partipolitiskt obundet, och är det än idag.
Under de 80 år som PRO funnits har organisationen bidragit till att göra stor skillnad för landets pensionärer genom att påverka politikerna i olika frågor – som förbättringar av folkpensionen, införandet av den allmänna
tilläggspensionen, ATP, och en höjning av bostadstillägget för pensionärer.
PRO var också pådrivande för inrättandet av regeringens pensionärskommitté, där företrädare för PRO än idag kan framföra sina krav och synpunkter till landets högsta ansvariga politiker.
Här är några andra frågor där PRO:s påverkansarbete har medverkat till förbättringar för landets pensionärer under de senaste åren:
1965 ändrades namnet till Pensionärernas riksorganisation, PRO. När riksorganisationen bildats ökade medlemsantalet snabbt. Vid starten 1942 fanns det 7 föreningar med 5 000 medlemmar, varav 3 400 från Göteborgsföreningen. 1945 hade organisationen 41 000 medlemmar. 1964 nåddes 200 000 medlemmar och 1974 var antalet medlemmar
uppe i 300 000. Vid årsskiftet 2021/2022 hade PRO omkring 280 000
medlemmar.
Viktiga frågor för organisationen under åren har varit ekonomisk trygghet, vård, omsorg och boendevillkor, matpriser och tandvård – alltså frågor som fortfarande är aktuella. 1970 förvärvade PRO Gysinge herrgård i Gästrikland, och året efter invigdes den som säte för PRO:s folkhögskola, den första folkhögskolan i världen för pensionärer.
2021 fann en enig styrelse för riksorganisationen att det inte var ekonomiskt hållbart att ha byggnaden kvar, varpå PRO sålde herrgården i Gysinge. PRO:s folkhögskola fortsätter dock sin verksamhet. De sociala aktiviteterna – utöver studier exempvis resor och friskvård – har också spelat stor roll för medlemmarnas livskvalitet under PRO:s långa historia, och gör det fortfarande. Det är med andra ord en i allra högsta grad vital organisation som i år firar 80 år.