PRO pressade finansministern på möte
Svävande svar från finansministern om pensioner och besked om att ”samtal pågår” med SKR om regionernas underskott. Mötet med regeringens pensionärskommitté i förra veckan lämnade en del att önska, enligt PRO.
Svävande svar från finansministern om pensioner och besked om att ”samtal pågår” med SKR om regionernas underskott. Mötet med regeringens pensionärskommitté i förra veckan lämnade en del att önska, enligt PRO.
Med förhoppning om konkreta svar när det gäller pensioner såväl som varsel i vården och statsministerns löfte om miljarder till regionerna, deltog PRO i mötet med regeringens pensionärskommitté den 14 februari.
På mötet kom förhoppningarna till viss del dock på skam. På frågan om huruvida PRO fick konkreta svar på det organisationen önskade från finansminister Elisabeth Svantesson (M) blir ordförande Åsa Lindestams svar till PROpensionären:
– Nja. Det handlade mer om att alla måste dra sitt strå till stacken i svåra tider. Hon pratade krig, inflation och Nato istället för civila organisationer, och att det civila försvaret måste snäppas upp.
Även när det gäller frågan om en gas i pensionssystemet blev ministerns svar svävande, att man ”jobbar med frågan”.
Inte heller gav mötet några raka svar om statsminister Ulf Kristerssons (M) löfte i ett partiledarsamtal i TV4 förra veckan, om en miljardsatsning från statens sida för att förhindra uppsägningar i regionerna.
Här svarade finansministern att situationen ser olika ut i olika regioner och kommuner, men att de är överens med arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges kommuner och regioner) i frågan.
Ylva Thörn, förste vice ordförande i PRO, tar dock beskedet och de svävande svaren från ministern med jämnmod. Hennes fråga till Elisabeth Svantesson på mötet gällde just om regeringen hade överläggningar med SKR om regionernas underskott. Hon fick svaret att sådana samtal pågår regelbundet.
– Regioner och kommuner har sitt självstyre, så man måste också se över hur själva organisationen ser ut. Det är inte bara så att mer statliga pengar hjälper. Man måste också göra något ute i regionerna, som konsekvensanalyser av underskott och nedskärningar. Följden av dessa blir ofta att man stänger vårdavdelningar till följd av brist på personal, säger Ylva Thörn till PROpensionären.
Region Östergötland är en av de många regioner som nu kämpar med stora underskott. Följden blir långa väntetider och patienter som inte hinner få vård i tid, enligt Ylva Thörn.
– De som är kvar i vården får jobba hårdare. Det tär på dem som jobbar, säger hon.
På mötet med finansministern lyfte Ylva Thörn också frågan om de pensioner som kommunerna förvaltar och ska betala ut och som investerats i aktier och fonder. Något som innebär en risk för att pengar minskar på börsen samtidigt som kommuner måste spara.
– På den frågan blev det inget svar alls, berättar Ylva Thörn, men är inte förvånad.
Kommunerna har ett självstyre och rätt att bestämma hur de ska hantera pengar som kommer in, konstaterar hon, och tillägger att pensionsplaceringarna på börsen ibland också kan få ett bra utfall. Ylva Thörns samlade bild av mötet med regeringens pensionskommitté är dock positivt.
– Det viktiga med dessa möten är ju att vi har möjlighet att ständigt komma till tals i möten med regeringens företrädare, säger hon.
Finns risk att frågor som rör pensionärer på detta sätt marginaliseras i särskilda grupper, som pensionsgruppen och pensionärskommittén, men inte tillräckligt tas upp i debatten centralt?
– Frågor som rör pensionärer är under ständig diskussion. De frågor vi driver kommer att ta tid och kan inte vara avhängiga av skiftande regeringar. Därför behövs särskilda pensionsgrupper, där politiska partier samarbetar över gränserna. Det signalerar samarbete i frågor där det är särskilt viktigt att vi hittar långsiktiga lösningar, säger Ylva Thörn.
Regeringens pensionärskommitté, som tillsattes 1991, är ett forum för överläggningar mellan regeringen och sex olika organisationer, däribland Pensionärernas riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna och Sveriges Kommunalpensionärers Förbund (SKPF).
I början ansåg organisationerna att deras inflytande inte var tillräckligt, och efter påtryckningar i mitten av 1990-talet lyckades de stärka det i en överenskommelse med regeringen. Den innebar att företrädare för organisationerna en gång i kvartalet möter olika ministrar i regeringen.
Pensionsgruppen bildades i sin tur när ATP-systemet avskaffades och nya pensionssystemet sjösattes under 1990-talet. Vid denna tid ingick representanter för Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i Pensionsgruppen. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har dock länge velat få större inflytande över svenskarnas pensioner.
I slutet av augusti i fjol beslutade regeringen att bjuda in även dessa partier till gruppen. Villkoret var dock att dessa partier lovar att ställa upp på pensionssystemets principer att avhålla sig från att köra egna kampanjer utanför gruppen och vara med på att genomföra det de fem ursprungliga partierna under åren enats om att slutföra.