Klimat

PRO:are startade klimatcirkel – sätter press på politiker

I regnet utanför riksdagen samlas en engagerad grupp för att möta politiker och tala klimatfrågor. Nej, det är inte aktivisten Greta Thunberg med demonstranter – utan PRO:are som startat en egen klimatcirkel.

Publicerad 30 april apr 2024
Deltagarna i klimatcirkeln demonstrerade på Mynttorget i Stockholm. Från vänster Ann-Christin Nykvist, Anna-Clara Edin, Lotta Hedberg, Mona Suominen, Eva Klintwall och Barbro Engman. Foto: Ebba Blume

De kallar sig SOL – Sustainable Old Ladies –  PRO:are i den nybildade klimatcirkel som samlats under ett ettrigt duggregn på Mynttorget utanför riksdagshuset i Stockholm denna torsdag. De är där för att möta och sätta press på oppositionspolitiker, och trots att solen lyser med sin frånvaro, låter sig gruppen inte avskräckas.
– Det är väl så här vädret ska vara i april, säger en av deltagarna, Ann-Christine Nykvist, under sitt paraply.
Idén till klimatcirkeln föddes i samband med den hållbarhetskurs flera av dem tidigare följde ett par dagar i veckan vid PRO Folkhögskola i Huddinge. Där fick de mer kunskap om bland annat Agenda 2030 (globala mål som för nio år sedan antogs av FN:s medlemsstater).

Med inspiration från kursen bildade en av deltagarna Anna-Clara Edin, styrelseledamot i PRO Katarina, en klimatcirkel med deltagare även från PRO Sofia och PRO Märsta.
– Motivet för att gå med i cirkeln var rädsla och upprördhet inför vad som händer med klimatet. Vi vill skaffa mer kunskap om det så att vi kan argumentera och agera, säger Anna-Clara Edin till PROpensionären.

+
-