Nyhet

Så får du dina orkidéer att blomma igen

Finns det något tråkigare än en hängig eller utblommad orkidé? Men istället för att slänga ut krukväxten kan du få den att blomma om och om igen – om du vet hur du ska göra.

Publicerad 18 januari jan 2023
Det första tecknet på att orkidén får för mycket ljus är små svarta fläckar på bladen. Om bladen istället blir mjuka och sedan bruna kan växten ha fått en köldchock. Foto: Colourbox

Skötselråden – så blommar orkidéerna fler gånger:

1. Vill stå ljust, men inte i direkt solljus.
2. Vattna var femte till tolfte dag, oftare när det är sommar och varmt, mer sällan på vintern. När du känner att krukan är lätt (för att kompostjorden torkat upp) behöver den vattnas igen.
3. Vattna inte för mycket! Bästa sättet är att sänka ner hela krukan i ljummet vatten cirka 10 minuter. Låt den rinna av innan du ställer tillbaka den i krukan. En orkidé får aldrig stå med ”fötterna” i vatten. Den absolut vanligaste anledningen till att växten dör är att rötterna skadas av att stå blött.
4. Plantera om. Tropiska växter som orkidéer står i en speciell genomsläpplig jord av bark och grövre material och när den blir för kompakt behöver den bytas. Vartannat år brukar vara bra att byta eller när rötterna kryper upp ur krukan. Låt den vila i skugga ett par dagar efter omplantering innan du ställer tillbaka den på sin vanliga plats. Undvik att plantera om när den blommar.

Tips! En lättskött sort som blommar länge är Burrageara, den har vackert mönstrade blommor i röda nyanser. Foto: Blomsterlandet

5. Rätt temperatur. Den trivs mellan 18 och 25 grader. På sommaren kan den gärna stå ute i skuggan på balkongen. Då behöver den ha orkidénäring en gång i veckan.
6. Orkidéer älskar fukt. Här finns ett knep att ta till: När du har vattnat den tills den blir helt genomdränkt (se punkt 3), lyft upp den och låtit den rinna av, fyller du ytterkrukan som orkidén står i med dekorationssten och häller på vatten upp till stenarnas kant. Ställ orkidén ovanpå stenarna. Det här ger en hög luftfuktighet utan att rötterna står i vatten. Du kan också spreja den med vatten dagligen, men inte blommorna. Ta bort vattnet i bladvecken.
7. Ge näring en gång i månaden när din orkidé blommar.
8. När orkidén har blommat över klipper du av blomstängeln längst in vid plantan, men bara om den är gammal och intorkad. Efter ett tag brukar det komma en ny blomstängel.

+
-