Guide

Släktforska med DNA – så gör du

Dna-testerna har revolutionerat släktforskningen. Men hur går det egentligen till? Och kan man lita på resultatet? Vi guidar dig igenom allt du behöver veta – och låter den rutinerade dna-experten Peter Sjölund kommentera.

Publicerad 6 november nov 2023
För många är ett dna-test starten på släktforskningsäventyret. Men testresultatet måste kombineras med traditionell släktforskning. Foto: Christoffer Rhen, Shutterstock

Dna ligger inbäddat i kroppens celler och talar om vilka olika egenskaper vi ska ha. Ett barn ärver hälften av sitt dna från sin pappa och andra hälften från sin mamma. De har i sin tur ärvt hälften från sina vardera föräldrar, så mängden dna halveras för varje generation.
Går man tillbaka 6-7 generationer finns anfäder och anmödrar som man inte ärvt något dna från alls. Medan annat dna har ärvts i princip oförändrat genom tusentals generationer. Har man dna-segment som är helt lika är man släkt. Och ju längre det gemensamma segmentet är, desto närmare släkt är man.

Dna-släktforskaren Peter Sjölund. Foto: Liam Karlsson

– Det är fascinerande att vi bär på otroliga mängder information i vårt dna. Ett gram dna är så lite att det inte syns, men skulle man ta informationen som finns där och lagra den på cd-skivor skulle det behövas ettusen miljarder cd-skivor! Det är ju obegripligt mycket, konstaterar Peter Sjölund, som är Sveriges främsta expert på dna-släktforskning.

+
-