Smårätterna som kan ge bästa starten på festen
Med snittar och olika tilltugg blir festen extra lyxig och välkomnande. Lena Djuphammar har gett ut flera kokböcker. Här delar hon med sig av några lättlagade favoriter. Ät och njut!
Med snittar och olika tilltugg blir festen extra lyxig och välkomnande. Lena Djuphammar har gett ut flera kokböcker. Här delar hon med sig av några lättlagade favoriter. Ät och njut!
En röra med sting! Dessa frasiga spröda filodegskorgar fylls
med en krämig röra av kräftstjärtar, dill, chili och citron.
10 stycken
Grekisk filodeg på rulle
2 dk kräftstjärtar
100 g fänkål
1 tsk chili
8 stjälkar dill
1 knippe gräslök (5 g)
1 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
½ tsk citronpulver
½ citron
salt
peppar
GÖR SÅ HÄR:
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Rulla ut filodegen. Låt arken ligga i tre lager. Klipp ut rektanglar, cirka 10×10 cm.
3 Klä en muffinsplåt och forma till korgar. Grädda i 8–10 minuter.
4 Krama ur vätskan från kräft-
stjärtarna.
5 Riv fänkål tunt och hacka fänkål, kräftor, dill, chili och gräslök.
6 Blanda hacket med majonnäs
och crème fraiche, men spara lite till garnering.
7 Tillsätt chilipulver och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
8 Fyll korgarna och garnera.
Ibland är det enklaste godast – om ingredienserna är de bästa. Smakrika tomater, krämig mozzarella och riktigt god lufttorkad skinka. Lyx på ett spett!
20 stycken
100 g babyplommontomater
100 g prosciutto (20 skivor)
Några kvistar basilika
260 g mozzarellabollar, mini
Balsamico (krämig)
GÖR SÅ HÄR:
1 Halvera tomaterna.
2 Vik ihop skinkskivorna till stadiga paket.
3 Stick en pinne genom basilikabladet, mozzarellabollen, tomathalvan och fäst i skinkpaketet.
4 Droppa eventuellt över krämig balsamico.
En krämig och len mousse med ett täcke av krispiga tacochips.
Passar fint till en cider eller varför inte till en god kall öl.
8 små glas
2 avokador
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
1 tsk citronörtsalt
några tacochips
ärtskott
GÖR SÅ HÄR:
1 Kärna och gröp ur avokado med en sked. Lägg avokadon i en skål. Pressa vitlöken.
2 Mixa avokado, crème fraiche, citronsaft och vitlök. Smaka av med örtsalt.
3 Klicka ner moussen i små glas. Smula och toppa med tacochips. Stick ner några ärtskott.
Vi lottar ut tre exemplar av boken från Ordalaget. Du kan delta i utlottningen på www.propensionaren.se/tavlingar. Märk ditt svar Snittar och bubbel. Senast 25/1 2025 vill vi ha ditt svar.