Ekonomi

Stor prisskillnad mellan stor och liten förpackning

När inflationen stiger och priserna ökar är det läge att se över sina utgifter. PRO har gjort en extra prisundersökning och granskat prisskillnaden mellan små och stora förpackningar.

Publicerad 31 augusti aug 2022
Den största skillnaden uppmättes på teförpackningar.

Att välja storpack eller lockande erbjudanden som ”köp två, betala för en” är ofta inte aktuellt för de flesta mindre hushåll. Den eventuella besparingen kan till och med bli en fördyring om varan blir för gammal och man tvingas slänga den.
Och att nästan en tredjedel av de undersökta varorna i småförpackningar är mer än 40 procent dyrare än de stora måste påverka ekonomin hos ensamhushållen.

Ola Nilsson, sakkunnig inom hälsa, friskvård och konsumentpolitik vid PRO.
Ola Nilsson, sakkunnig inom hälsa, friskvård och konsumentpolitik vid PRO.

– Vi har bara undersökt ett axplock av varor i butikerna, men prisskillnaden på små och stora förpackningar är mer regel än undantag. Kanske är det inte något PRO kan ändra på. Men vi kan öka medvetenheten om det, säger Ola Nilsson, projektledare för PRO:s prisundersökning samt sakkunnig: konsumentpolitik.
20 livsmedel ur PRO:s matkasse som säljs i liten och stor förpackning valdes ut. Sammanlagt deltog 17 av 26 PRO-distrikt med en bra spridning i landet. Resultatet från undersökningen baseras på 43 mindre och 32 större butiker. Från dessa sammanställdes ett snittpris för respektive vara i liten och stor förpackning som grund för jämförelsen. ●

+
-