Vad är din dalahäst värd?
Man kan fråga sig hur många dalahästar det finns runtom i landet? Förmodligen massor. Men vad är en dalahäst värd? Är det storleken eller åldern det hänger på?
Man kan fråga sig hur många dalahästar det finns runtom i landet? Förmodligen massor. Men vad är en dalahäst värd? Är det storleken eller åldern det hänger på?
För ett år sedan sattes ett nytt rekord för en dalahäst, en annorlunda variant med en ryttare på, klubbades för hela 367 530 kronor hos Dalarnas auktionsbyrå. Det är världens dyraste dalahäst. Den näst dyraste såldes 2015 hos samma auktionshus. Det var en så kallad Bodahäst från 1800-talet, originalmålad, grågrön med svarta fläckar. Målad av någon av Bodamålarna. Idag görs det kopior av den som säljs via hembygdsföreningen.
Förr fanns fyra hästbyar i Mora: Bergkarlås, Vattnäs, Risa och Nusnäs. Familjer täljde och krusade på gårdarna. Idag är det två större tillverkare kvar. Grannas och Nils Olssons i Nusnäs. Hos Grannas gör man omkring 100 000 hästar varje år, 20 procent går på export. ●
Signerad O. Falk som står för Olof Falk (1885–1948). Han var född i hästbyn Bergkarlås i Dalarna, där han började tälja och krusa (dekorera) hästar. Så flyttade han till Mariestad och blev polis, men fortsatte att göra dalahästar på fritiden. Du känner igen en Olof Falk-häst på manen, bandet med sinusvågor och sadeln som har blad och en molnformad bård. Utropet var
15 000 kr, men den klubbades för 16 500 kr hos online.auktionsverket.
Läs också: Allmoge – trendigt igen!
Blåbening är vita hästar med blå ben/strumpor, kan vara olika långa, tillverkades mellan 1890 och 1940. Blå långa strumpor som här, gjordes bland annat av familjerna Hvit och Rytter. Denna från 1900-talets första hälft, höjd ca 15,5 cm, hade ett utrop på 2 000 kr men såldes för 14 500 kr hos online.auktionsverket.
Häst från 1920-talet av Hilma Nisser. Hon tillhörde familjen Nisser i byn Vattnäs. Kännetecken är det öppna ögat, dekorationsmönster på kroppen som runda blåa ringar, bukband i form av en kedja och klocka på bringan under halsen. Klubbad för 2 600 kr hos Dalarnas Auktionsbyrå.
Läs också: Missa inte sommarkrysset – vinn biobiljetter!
Är egentligen inte en dalahäst, utan en häst från gården Fågelsjö som är en Hälsingegård i Orsa Finnmark nära Dalarna. Gården är en av de elva gårdar som ingår i Världsarvet. Hästen är från en förlaga från 1850-talet. Den tillverkas vid gården Fågelsjö. Denna klubbades för 650 kr, men var värderad till 1 000 kr hos Kalmar auktionsverk.
• Etikettmärkt? Då ska den sitta under magen.
• Signerad? Oftast under magen.
• Om någon fått den i gåva med sitt namn eller datum på syns det på sidan under halsen.
• Lång hals? Då kan det vara en äldre häst.
• Vanligaste basfärgen är orange. Färg har använts sedan 1810, men 1800-talshästarna var bruna eller gammelrosa.
• Äldre hästar är målade med så kallade blymönjefärg. Från 1950-talet är de målade i lösningsbaserade oljefärger och från år 2000 används vattenburna färger.
• Vita hästar finns från 1840.
• Från slutet av 1900-talet tillverkas hästar i alla möjliga kulörer, rosa, lila, vitt, guld, silver. Men orange dominerar fortfarande.
• Fötter – sedan 1952 doppas hästarna som görs i Nusnäs i färgbad och får därmed färg under fötterna/hovarna.
• Öron – delade öron gjordes ibland fram till 1950.