Kultur

Vad är din dalahäst värd?

Man kan fråga sig hur många dalahästar det finns runtom i landet? Förmodligen massor. Men vad är en dalahäst värd? Är det storleken eller åldern det hänger på?

Publicerad 15 juni jun 2022
Större hästar är dyrare än mindre. Det gör inte något om de är nya. Här en dalahäst från Nils Olssons i Nusnäs, senare delen av 1900-talet, 76 cm hög och 73 cm bred. Utrop 5 000 kr, såld för 7 900 kr hos Limhamns auktionsbyrå.

För ett år sedan sattes ett nytt rekord för en dalahäst, en annorlunda variant med en ryttare på, klubbades för hela 367 530 kronor hos Dalarnas auktionsbyrå. Det är världens dyraste dalahäst. Den näst dyraste såldes 2015 hos samma auktionshus. Det var en så kallad Bodahäst från 1800-talet, originalmålad, grågrön med svarta fläckar. Målad av någon av Bodamålarna. Idag görs det kopior av den som säljs via hembygdsföreningen.
Förr fanns fyra hästbyar i Mora: Bergkarlås, Vattnäs, Risa och Nusnäs. Familjer täljde och krusade på gårdarna. Idag är det två större tillverkare kvar. Grannas och Nils Olssons i Nusnäs. Hos Grannas gör man omkring 100 000 hästar varje år, 20 procent går på export. ●

En Olof Falk-häst.

Olof Falk-häst

Signerad O. Falk som står för Olof Falk (1885–1948). Han var född i hästbyn Bergkarlås i Dalarna, där han började tälja och krusa (dekorera) hästar. Så flyttade han till Mariestad och blev polis, men fortsatte att göra dalahästar på fritiden. Du känner igen en Olof Falk-häst på manen, bandet med sinusvågor och sadeln som har blad och en molnformad bård. Utropet var
15 000 kr, men den klubbades för 16 500 kr hos online.auktionsverket.

+
-