INSÄNDARE

Vad gör PRO för oss som är födda 1957?

Riksdagens beslut att höja pensionsåldern innebar också höjd åldersgräns för den lägre skatten på pension till 66 år. "Jag är mycket besviken. Som det ser ut nu räcker inte pensionen att leva på", skriver insändarskribenten som tillhör dem som är födda 1957.

Publicerad 6 december dec 2022
Personer födda 1957 protesterat mot riksdagsbeslutet. Foto: DjordjeDjurdjevic, alexsl/iStock

Jag undrar vad PRO gjort/gör åt skattenivån år 2023 för oss som är födda under 1957, och som vad jag förstår ska betala full skatt på inkomster även under det år vi fyller 66?
Det verkar ju bara vara födda 1957 som detta regeringsbeslut gäller.
Jag är mycket besviken då jag räknat med att äntligen kunna sluta arbeta och få njuta av min pension nästa år, men som det ser ut nu räcker inte pensionen att leva på. Går beslutet att påverka?
Mvh, Anna-Karin Grönvik

Marie Näslund, samhällspolitisk chef, PRO. Foto: Anneli Nygårds

Svar: Hej Anna-Karin,
I samband med att riksdagen beslutade om att höja pensionsåldern bestämde den också att höja åldersgränsen för den lägre skatten på pension. Tyvärr fattade riksdagen beslutet precis innan sommaren då många redan bestämt sig för att gå i pension 2023. PRO är kritiskt till höjningen av den här åldersgränsen och har både skrivit till regeringen om detta samt lyft skattefrågan vid ett möte med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). En ännu viktigare fråga är att den allmänna pensionen måste höjas så att alla kan leva på sin pension.

+
-