INSÄNDARE

Kan PRO påverka kostnaden för maten?

Kan PRO göra en insats för att minska kostnaden för maten. Nära hälften av hushållen i Sverige är ensamhushåll. konstaterar insändarskribenten som vill att PRO påverkar livsmedelsföretagen.

Publicerad 15 februari feb 2023
En dag om året går PRO:s cirka 1 000 prisundersökare ut i butiker och kollar matpriser. De flesta handlare signerar protokollen i undersökningen, men vissa gör det inte. Foto: Ola Nilsson

Hej! Jag har bytt organisation till PRO och är mycket nöjd med bytet. Speciellt uppskattar jag tidningen. Fantastisk information, underbara korsord, samhällsaktiviteter och enkäter.
Nu undrar jag om inte ni kunde göra en insats för att minska kostnaden för maten. Nära hälften av hushållen i Sverige är ensamhushåll utan barn. Ändå är de flesta recept i tidningen avsedda för 4 personer. Varför? Så kul är det inte att äta samma mat dag efter dag, eller tvingas att frysa in och använda onödigt mycket el.
Likaså vore det underbart om PRO kunde påverka livsmedelsföretagen till att minska förpackningarna.
Med vänlig hälsning,
Barbro Törnered

SVAR: Hej Barbro, tack för mejl och beröm. Mycket roligt att höra vad du uppskattar i tidningen. I detta nummer har vi just klimatsmarta matrecept, lätta och goda lunchrätter på rester för en person eller flera personer.
Varje år gör PRO en stor prisundersökning för att kolla hur mycket livsmedel kostar i olika butiker, årets undersökning hittar du här på propensionaren.se. Förra året gjordes en särskild undersökning om storleken på förpackningarna, se nr 5/2022 och propensionaren.se. Ett av syftena med undersökningarna är att påverka livsmedelsföretagen, bland annat vad gäller förpackningarnas storlek.
Vänliga hälsningar,
Tiina Moilanen Demargne,
Webbredaktör/redaktionsassistent

+
-