Kostråd: Så mycket protein behöver du äta
Visste du att personer över 65 år bör äta mycket mer protein än yngre vuxna för att bevara muskler och hälsa? Enligt Livsmedelsverkets undersökning är det få som känner till det.
Visste du att personer över 65 år bör äta mycket mer protein än yngre vuxna för att bevara muskler och hälsa? Enligt Livsmedelsverkets undersökning är det få som känner till det.
Det är i samband med den internationella dagen för äldre den 1 oktober som Livsmedelsverket vill uppmärksamma proteinets roll.
– Det är stor fokus på protein idag, men trots det är det få som känner till att det är just seniorer som behöver mer protein för att bevara muskler och hälsan upp i åren, säger Susanna Kugelberg, projektledare för ett regeringsuppdrag om mat för äldre på Livsmedelsverket.
Uppdraget innebär att Livsmedelsverket ska ta fram ett informationsmaterial om mat för seniorer om hur man kan äta för att hålla sig frisk långt upp i åren.
En intervjuundersökning med 1 000 personer mellan 65 och 89 år, som Livsmedelsverket lät göra i april 2025, visar att många av de tillfrågade har en generell kunskap om vad som är hälsosam mat, att det till exempel är bra att äta frukt och grönt, varierat och regelbundet. Däremot är kunskapen om vad som gäller specifikt för äldre personer sämre. För personer över 65 år är det bra att äta uppemot 40 procent mer protein än yngre vuxna. Det nämnde endast 6 procent av de tillfrågade.
Nära fyra av tio av de intervjuade ändrade sina matvanor när de pensionerades. Den främsta orsaken till det uppgav vara förändrade
rutinerna kring mat (43 procent) följt av mer tid (22 procent).
”Har man liten aptit behöver man
äta oftare och försöka få in protein även i mellanmålen”
Försämrad aptit drabbar ofta äldre och det kan leda till undernäring. När portionerna blir mindre är det viktigt att prioritera proteinet på tallriken, lyder kostrådet.
”Med åldern går nedbrytningen av muskler snabbare. Protein behövs för att behålla musklerna, men även för ork och ett starkt immunförsvar. Bra proteinkällor är ägg, fågel, fisk, kött, baljväxter, mejeriprodukter, nötter och frön. Men även spannmålsprodukter, som bröd, pasta och havregryn, bidrar med en hel del protein”, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Förutom många små och energirika måltider behövs extra fett i maten:
– Har man liten aptit behöver man äta oftare och försöka få in protein även i mellanmålen. Det kan vara en extra ostskiva på smörgåsen, ett kokt ägg, yoghurt med solrosfrön eller ostkaka med grädde, tipsar Susanna Kugelberg.
Läs också:
Gott och nyttigt mellan målen
De ska inspirera andra att äta gott och proteinrikt
Livsmedelsverket: Äldre – råd om bra mat
Livsmedelsverket: Protein
Läs mer här: Uppdrag om mat och måltider för äldre personer