Hälsa

De ska inspirera andra att äta gott och proteinrikt

Smakprova proteinrika mellanmål, gå ihop i matlag, utbyt recept och skriv matsedlar. Som första kommun i landet utbildar Sollentuna nu frivilliga 65-plussare till att inspirera andra pensionärer – till att äta.

Publicerad 8 maj maj 2024
Frivilliga pensionärer utbildas till att bli Ätup- inspiratörer, det vill säga locka andra pensionärer till att äta bra. Från vänster Agneta Strömsten, Robert Lindbäck, Elisabet Grandin, Anna-Lena Johansson (ordförande i vård-och omsorgsnämnden, Sollentuna), Agneta Björklund, Katarina Edman och Eva Carlsson. Foto: Privat

Någon kanske har förlorat sin partner och tycker det är tråkigt att äta ensam. En annan kanske lever i tron om att det är bra att hålla sig så smal som möjligt. En tredje har tappat aptiten och känner inte smak på samma sätt som tidigare. Skälen till undernäring eller risk för det bland äldre kan variera.

För att i tid förebygga undernäring och inspirera pensionärer att äta gott och proteinrikt har Sollentuna kommun i Stockholms län sedan ifjol börjat utbilda så kallade kostinspiratörer. Detta i samarbete med företaget Ätup, som i vanliga fall utbildar bland annat hemtjänstpersonal i att få äldre att äta på ett sätt som minskar risk för undernäring.
– Kostinspiratörerna är frivilliga, yngre och pigga pensionärer som arbetar som volontärer med detta. De inspirerar jämnåriga och äldre att äta och öka medvetenheten om hur maten kan påverka hälsan, berättar Marie-Louise Ankersson, kostvetare vid Ätup, för PROpensionären.
Kostinspiratörerna får kunskap som de sedan för vidare till gruppen 65-plussare som inte omfattas av äldreomsorg eller hemtjänst och som de exempelvis träffar via kommunens dagverksamhet, som Träffpunkten.

+
-