URINVÄGSINFEKTION

”Det är som att kissa kokt vatten med glassplitter”

Du behöver kissa ofta. Det bränner när du kissar och när du har kissat klart gör det jätteont. Vissa drabbas av återkommande besvär.  Lea Leskinen, 66, är en av dem. Men nu kan ett vaccin vara på gång.

Publicerad 15 maj maj 2024
Lea Leskinen har lidit av ständiga urinvägsinfektioner sedan 40-årsåldern. Men ser nu fram emot de nya forskningsresultaten med ett vaccin. Foto: Theresia Köhlin

– Jag vet inte hur många gånger jag drabbats under alla dessa år. Sedan klimakteriet har infektionerna kommit regelbundet. Tre, fyra, ibland fem gånger per år med fruktansvärda plågor, berättar Lea, som började få återkommande infektioner i 40-årsåldern.
Hon beskriver smärtan som att kissa kokt vatten blandat med glassplitter.
– Det gjorde så ont att jag inte kunde gå rakt. Så många gånger jag suttit i duschen och spolat vatten över mig och gråtit av smärta och utmattning. I den situationen kan man knappast gå till jobbet och leva ett normalt liv.

Urinvägsinfektioner brukar bero på bakterier som kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Om infektionen fått fäste går den inte över av sig själv, utan måste behandlas.
– Redan vid de första tecknen behöver jag omedelbart få antibiotika för att förhindra att infektionen går upp i njurarna, berättar Lea, som med åren lärt sig att snabbt känna igen symtomen.

+
-