Juridik

Har fullmaktshavaren rätt att sälja min bostad?

FRÅGA: Jag bor i en bostadsrätt, som jag ägde tillsammans med min make. Efter hans bortgång övertog jag hela bostadsrätten då vi hade ett testamente. Min make hade två barn sedan tidigare som avstod sin arvslott tills även jag gått bort.
Jag vill nu ge vår äldsta gemensamma dotter framtidsfullmakt och jag har tre frågor:
1. Vad innebär funktionen ”granskare”?
2. Om jag inte längre av hälsoskäl kan bo kvar och inte heller har ekonomiska möjligheter att behålla bostaden, som då måste avyttras, har inte fullmaktshavaren, som jag förstått, rätt att försälja bostaden. Kan försäljning av bostaden ske i samråd med övriga arvingar eller hur hanterar man detta?
3. Hur förvaltas kapitalet i sådana fall?

SVAR: I en framtidsfullmakt ska fullmaktsgivaren utse en eller flera fullmaktshavare, och det är också möjligt att utse en granskare, alltså någon som ska granska fullmaktshavarens eller fullmaktshavarnas verksamhet. Om granskaren begär det, ska fullmaktshavaren lämna redovisning för sitt uppdrag och sina åtgärder. Granskaren är alltså en person som så att säga kontrollerar att den eller de som är utsedda till fullmaktshavare sköter sitt uppdrag. Den som utses till granskare kan vara en familjemedlem eller någon annan som fullmaktsgivaren litar på.
Om framtidsfullmakten omfattar samtliga ekonomiska och personliga angelägenheter, så omfattar den även försäljning av fullmaktsgivarens bostad. Det kan dock vara bra att förtydliga i fullmakten att den även omfattar försäljning av fullmaktsgivarens fastighet eller bostadsrätt, och gärna även ange fastighetsbeteckning eller bostadsrättens nummer och föreningens namn. Efter en försäljning sätts likviden in på fullmaktsgivarens bankkonto.
Vad som inte är möjligt, är att genomföra en försäljning om fullmaktshavaren själv är delägare i fullmaktsgivarens bostad. I så fall måste en ersättare som kan ta över vid en sådan försäljning, utses i framtidsfullmakten.

+
-