Juridik

Vad händer om min sambo går bort före mig?

FRÅGA:  Vi är ett sambopar med två vuxna barn. Huset som vi bor i köpte sambon för över 20 år sedan. Vi har skrivit ett eget testamente där vi ärver varandra. Men vad händer om sambon dör före mig? Jag vill bo kvar i huset och låta barnen få sitt arv då jag går bort. Har förstått att vi inte kan skriva ett sådant testamente eftersom vi inte är gifta. Hur ska vi göra för att den överlevande ska kunna bo kvar?

SVAR: Sambor kan skriva testamente där de ärver varandra med fri förfoganderätt, och att delning sker mellan arvingarna när den siste av dem har avlidit. Det finns dock inte någon garanti att det blir så, eftersom den först avlidnes barn kan begära jämkning av testamentet för att få ut sin laglott (halva arvslotten) när föräldern avlider. Det är alltså upp till barnen om den efterlevande sambon ska få behålla alltsammans under sin resterande livstid eller ej.
Om barnen är gemensamma ökar givetvis möjligheten att det blir så, men för sambor med endast gemensamma barn är den säkraste lösningen för att den efterlevande ska få behålla allt, att de gifter sig.

+
-