Gröna rätter jorden runt
Peruansk sallad och potatisplättar från Korea. Här bjuder Zeina Mourtada på gröna rätter från hela världen.
Peruansk sallad och potatisplättar från Korea. Här bjuder Zeina Mourtada på gröna rätter från hela världen.
Tycker du om potatisbullar? Då måste du testa dessa potatisplättar från Korea. Busenkla att göra, och så goda tillsammans med den smakrika dippsåsen!
Recept 4 portioner
Gör så här
1. Börja med dippsåsen. Finhacka chili och rödlök och lägg i en skål.
2. Pressa ner vitlöken och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
3. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt såsen stå och dra i kylen i minst 30 minuter före servering. Den håller sig fint i kylen i upp till 7 dagar.
4. Skär potatis och lök till plättarna i bitar.
5. Mixa bitarna till en slät blandning, nästan till en puré. Låt rinna av ordentligt i en sil och pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt med en slickepott.
6. Blanda smeten med potatismjöl och salt i en bunke.
7. Stek plättarna genast, hetta upp olja i en stekpanna och lägg i flera klickar av smeten i pannan. Pressa och forma försiktigt varje klick till en rund och ganska tunn plätt med baksidan av en matsked. Stek plättarna tills de är gyllene och krispiga, cirka 3 minuter på varje sida.
8. Servera tillsammans med dippsåsen och limeklyftor att pressa över.
Detta är en av de mest populära salladerna i Peru, och jag förstår varför. Du kan servera den som en hel måltid, eller som ett tillbehör.
6–8 portioner
Gör så här
1. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.Låt kallna.
2. Finhacka rödlöken. Skär gurka och paprika i små tärningar. Halvera tomaterna. Hacka koriandern. Blanda alltsammans med resten av ingredienserna i en serveringsskål.
3. Skär avokadon i skivor och lägg dessa ovanpå. Servera!
Läcker mexikansk soppa med skalade favabönor (bondbönor). Bönorna smakar inte bara gott, utan tillför även en härlig konsistens – soppan blir liksom naturligt krämig.
4 portioner
Garnering
Gör så här:
1. Lägg bönorna i blöt i ljummet vatten, och låt dem stå över natten eller cirka 8 timmar. Sila av och skala bönorna, om de har skal, det går lätt efter blötläggning.
2. Koka bönorna mjuka i en kastrull med vatten. Det tar 20–30 minuter. Försök att se till att bönorna håller sig hela. Finhacka under tiden lök och vitlök. Skär morot, selleri och tomat i små tärningar.
3. Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök, vitlök, morot och selleri i cirka 4 minuter.
5. Tillsätt tomat och fräs lite till. Rör ner vatten, buljongtärning, bönor och låt soppan sjuda under lock i cirka 15 minuter.
6. Krydda med salt och peppar. Dra bort från värmen och toppa med korianderblad.
7. Skär tortillabrödet i tunna strimlor. Hetta upp olja i en liten kastrull. Fritera brödet tills det har fått en fin, gyllene färg, det tar bara någon minut. Låt rinna av på hushållspapper.
8. Häll upp soppan i skålar och toppa med brödet.Servera tillsammans med limeklyftor att pressa över.
En perfekt sallad för alla som gillar lite sting på grönsakerna! Den är het, syrlig och har ett skönt tuggmotstånd. Ett gott tillbehör till de flesta maträtter.
6–8 portioner
Gör så här
1. Skär grönsaker, lök, vitlök, salladslök och chili i tunna strimlor och blanda alltsammans i en bunke.
2. Blanda vinäger, vatten, limesaft,salt samt pepparkorn och häll blandningen i bunken. Blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vinäger.
3. Häll ner blandningen i en steriliserad glasburk med lufttätt lock. Sätt på locket och förvara i kylen i minst 4 timmar före servering. Klarar sig fint i kylen i 7–10 dagar.