TEKNIKHISTORIA

I kroppens tjänst: doktor Zanders magnifika apparater

Träning handlar om välmående, folkhälsa – och teknik. De allra första prototyperna till träningsmaskiner vi ser i dagens gym kom från doktor Gustaf Zander, skaparen av den mediko-mekaniska sjukgymnastiken.

Publicerad 19 juli jul 2023
Att sträcka bålen kunde troligen göra gott för de korsettförsedda damerna. Gustaf Zander började tidigt fundera över hur en mer mekanisk träning kunde leda till bättre folkhälsa. Lösningen blev den mediko-mekaniska sjukgymnastiken. Foto: Tekniska Museet

Om Teknikhistoria

Artikel i samarbete med Teknikhistoria. Läs fler spännande artiklar på Teknikhistoria – upplåsta för dig som läsare av PROPensionären!
Teknikhistoria är Sveriges enda tidning med bevakning av historisk teknikutveckling – med svenska innovationer i fokus. Nu kan du som läser PROPensionären prenumerera på Teknikhistoria med ett unikt erbjudande! Läs mer här: Teknikhistoria

Från år 1865 och framåt kunde välklädda kvinnor och män ägna sig åt övningar som cirkelbukmassage, bröstspänning och ridskakning på Zanderinstitutet i Stockholm. Dess grundare, doktor Gustaf Zander, trodde på fysisk träning och hur den kan hela människor från diverse kroppsliga problem.

Bildspel
+
-