Kost

Jamila vill öka livskvaliteten med sin mat

I sitt arbete som sjuksköterska har Jamila Boccaccio Sundberg på nära håll sett hur en försämrad kosthållning påverkar livet för äldre. Nu har hon startat ett företag som hon hoppas ska ge både aptit och livsenergi tillbaka.

Publicerad 25 februari feb 2025
Jamila Boccaccio Sundberg i samtal med Ulla Ludvigsson i PRO Smedjebacken.

Jamila Boccaccio Sundberg har över tio års erfarenhet av att arbeta med äldres hälsa i sin roll som sjuksköterska inom äldrevården. Hon har många gånger träffat äldre som inte längre klarar av att laga mat. Det kan bero på fysiska och kognitiva hinder, men också för att energin och lusten tagit slut. Många lever på enkel mat som kräver lite eller ingen tillredning, som makaroner och köttbullar, risgrynsgröt eller mackor. Många får hjälp av hemtjänsten men där finns sällan tid till någon mer avancerad matlagning.

För att ge människor fler alternativ har Jamila Boccaccio Sundberg startat företaget Livsaptit som lagar och levererar matlådor till äldre. I sitt matlådekoncept har hon tagit hänsyn till flera aspekter av mat som är viktiga när man blir äldre: rätter man känner igen, variation i smaker, texturer och färg, mindre salt för att avlasta njurarna, mer protein för muskeltillväxten och mindre portioner.
– Man har inte samma matlust när man blir äldre. Smaklökarna förändras och aptiten också. En stor portion är inte gynnsamt för aptiten, då är det bättre med mindre mål som man äter oftare, säger hon.

+
-