Ledare

Om krympflation i butiken och torpet

Romantiken med 1800-talstorp. Foto: Colourbox

Hoppas ni hade det bra i somras. Själv tillbringade jag en vecka i Östergötland, i ett bedårande 1800-talstorp som låg långt inne i skogen.
Det var dock först när jag kom dit som jag insåg att det var just ett 1800-talstorp jag hyrt. Ni vet ett sånt där med en takhöjd som skulle ha passat fint för Snövits sju dvärgar, och i detta fall dessutom med snedtak i sovrummet på övervåningen.
Jag skojar inte när jag säger att jag slog huvudet i taket säkert 40 gånger under den där veckan, med ett antal jack i skallen som resultat. Och förutom att det gjorde extremt ont alla 40 gångerna kände jag mig otroligt dum som aldrig lärde mig att huka mig ner.
Ett tag övervägde jag att binda fast en kudde ovanpå huvudet som skydd, men förstod samtidigt att det skulle se ännu dummare ut än den känsla av dumhet jag drabbades av varje gång jag dundrade in i taket, så jag härdade ut.
Bortsett från detta lilla bry, eller rättare sagt huvudbry, hade jag en finfin vecka i Östergötland. Jag gjorde utflykter till merparten av alla de sevärdheter och platser som vi tipsar om i artikeln: Östergötland – fyllt av upplevelser.
Och jag kan verkligen rekommendera en rundresa i detta vackra och inbjudande landskap, för er som har möjlighet till det. Men om ni hyr ett 1800-talstorp och är längre än Kloker, Butter och alla de andra av Snövits kompisar: glöm inte att ta med en hjälm!

Hösten har kommit och med den mörkare tider, även bildligt talat. Rapporterna om stigande inflation, högre räntor och prisökningar på bland annat mat duggar tätare än ett septemberregn.
Utöver dessa otyg finns det anledning att tänka sig för när man står i butiken, om man ska köpa en liten eller en stor förpackning – för den som överhuvudtaget har en så pass god ekonomi att hen kan välja. Det framgår av PRO:s extra prisundersökning, som vi presenterar.

+
-