Ny teknik stoppar samtal från bedragare
Operatörerna Telenor och Telia har enligt sina mätningar hindrat över 50 miljoner samtal från bedragare. Det motsvarar över tre bedrägeriförsök i sekunden. Men faran är inte över, fortsätt vara vaksam.
Operatörerna Telenor och Telia har enligt sina mätningar hindrat över 50 miljoner samtal från bedragare. Det motsvarar över tre bedrägeriförsök i sekunden. Men faran är inte över, fortsätt vara vaksam.
Förra året anmäldes 29 000 telefonbedrägerier till polisen, en uppgång med 36 procent från 2022. Brottsvinsterna från de anmälda brotten uppgick till 700 miljoner kronor. I år har bedrägerierna enligt polisen mattats av, skriver TT.
Minskningen av antalet samtal som når fram tillskrivs bland annat en ny teknisk lösning som blockerar så kallade ”spoofade” nummer. Det innebär att nummer manipuleras så att det ser ut som att det är till exempelvis banken som ringer eller skickar sms.
– Det skulle kunna vara så att teleoperatörerna har en inverkan på att vi ser att det har mattats av lite i år, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum, till TT.
Hon uppmanar alla – oavsett om man utsätts för ett fullbordat telefonbedrägeri eller snabbt klickar bort samtalet – att göra en polisanmälan.
Pensionärers riksorganisation, PRO, har tidigare som PROpensionären berättat med anledning av bedrägerierna uppvaktat Polisen och även ställt krav på rättsväsendet, Regeringen och bankerna att förbättra säkerheten:
– Vi vill att bankerna inför betänketid för utbetalningar från äldre personer, säger Åsa Lindestam, PRO:s ordförande.
Post- och telestyrelsen, PTS, tog under 2023 fram en vägledning för svenska operatörer som tar emot utlandstrafik. Dessa rekommenderades bland annat att införa blockering av fasta svenska A-nummer för inkommande trafik. Det har lett till att operatörer infört nya tekniska lösningar.
PTS arbetar nu med att ta fram bindande regler, föreskrifter, baserade på vägledningen och räknar med att föreskrifterna ska börja gälla under 2024.
Enligt Telia har företaget med sin tekniska lösning under årets första halva stoppat 30 miljoner samtal från kriminella att nå fram, vilket innebär cirka två bluffsamtal i sekunden.
– Vårt arbete är en del av en bredare nationell strategi för att bekämpa bedrägerier i samhället. I takt med att bluffmetoderna blir alltmer sofistikerade, behöver vi alla göra vad vi kan för att stoppa dem. Därför är det viktigt att alla är fortsatt uppmärksamma och källkritiska. Det gäller även i sommar i hängmattan, för kriminella tar inte semester, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate, i ett pressmeddelande.
♠ Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet.
♠ Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan.
♠ Lita inte på den som ringer, även om den verkar trovärdig.
Spoofing: Telefonnummer förfalskas så att det ser ut som om samtalet kommer från någon annan.
Smishing: Bedragaren skickar skadliga länkar till din telefon via sms.
Wangiri: Den som ringer upp lägger på efter bara en signal. Syftet är att få dig att ringa tillbaka. Numret som ringer är ofta ett högkostnadsnummer.
Källa: Post- och telestyrelsen, PTS
1. Ring inte upp ett missat samtal från ett okänt nummer eller utlandet.
2. Var försiktig med öppna WiFi-nätverk och vad du delar när du är ansluten.
3. Dela aldrig känslig information, som kortuppgifter, lösenord eller kod till BankID.
4. Se till att ha komplicerade lösenord, byt ofta och aktivera tvåstegsverifiering.
5. Skydda mobil och surfplatta mot virus, trojaner, spionprogram och nättjuvar.