App för musik utmanar krångel med teknik
Mindre krångel och mer musik. En ny och enklare app för att lyssna på musik har skapats för PRO:s medlemmar. Med genomtänkta spellistor och tydlig navigation är syftet en mer inkluderande musikapp.
Mindre krångel och mer musik. En ny och enklare app för att lyssna på musik har skapats för PRO:s medlemmar. Med genomtänkta spellistor och tydlig navigation är syftet en mer inkluderande musikapp.
– Vi vill adressera de här utmaningarna som finns i den digitala världen och göra det lättare för människor att komma åt musik. Det är max tre klick för att hitta fram till det man vill lyssna på, säger Nils Bergstrand som är musikchef på det svenska företaget Melodies solutions.
App: Förkortning för applikation, små tillämpningsprogram som man laddar hem från internet till sin mobiltelefon.
Företaget har skapat appen Mer musik i samarbete med PRO Mervärde, som är det paket med generösa rabatter och erbjudanden som alla PRO:s medlemmar har tillgång till.
Appen ska vara ett mer renodlat alternativ till de större musikstreamingtjänsterna och är fri från reklam. All musik är organiserad i olika spellistor som man kan välja utifrån humör, era, aktivitet eller genre. Kanske vill du lyssna på ”Sommarfavoriter”, ”Franska klassiker” eller ”Långkok”.
– Det lyssnandet är stort och populärt. Två av tre lyssningssessioner på traditionella musiktjänster börjar med att man lyssnar på färdiggjorda spellistor, säger Nils Bergstrand.
Han jämför Mer musik med att lyssna på radio – du väljer ”kanal”, allt annat slipper du tänka på. Det innebär också att det inte går att söka fram enskilda låtar eller skapa egna spellistor. Något som Nils Bergstrand tror kommer uppskattas av de som vill slippa navigera runt i en krånglig app. Spellistorna är noggrant sammansatta av företagets musikläggare.
– Vi har inga robotar som bygger listorna. Vi har vinngjort oss om att alla våra spellistor har mänskliga öron som lyssnar så att det blir bra kvalitet, säger Nils Bergstrand.
En annan del av tillgängligheten handlar om att hålla priset nere – vilket innebär att utbudet av musik är mindre än till exempel Spotify, som idag är den största musikstreamingtjänsten i Sverige.
– En stor volym innebär inte automatiskt att det är kvalitet. Vi har en noggrant utvald musikkatalog med bra musik och spellistorna täcker in det mesta. Det är stora, kända artister och igenkänningsfaktorn är hög. Vi har allt ifrån barocken till den nyaste musiken, säger Nils Bergstrand.