PRO i Skara slår ett slag för badminton
Den stora idrottshallen vibrerar av energi och målmedvetna slag. När PRO:arna i Skara spelar badminton ihop med SPF:are, gör de det på stort allvar, men skratten är nära till hands.
Den stora idrottshallen vibrerar av energi och målmedvetna slag. När PRO:arna i Skara spelar badminton ihop med SPF:are, gör de det på stort allvar, men skratten är nära till hands.
Det är förunderligt tyst, förutom det svischande ljudet när racketarna träffar fjäderbollarna. Det kommer också små klatschar från skor som släpper det nyklistrade golvet, men det yttras inte många ord ut-
över det allra mest nödvändiga.
”Nitton–tretton.”
”Er serve.”
Ett tiotal pensionärer från både PRO och SPF Seniorerna har kommit till idrottshallen i Skara för att spela badminton denna onsdagsförmiddag i september.
Att denna aktivitet finns är till stora delar Roland Anderssons förtjänst. Han har varit aktiv i Skara Badmintonklubb i 30 år. Och för några år sedan var han en av dem som drog igång pensionärsbadmintonen, som ett samarbete mellan PRO och SPF.
– Idag är det första gången för terminen, så vi är inte lika många som vanligt, säger Roland och blickar ut över de fyra banorna där matcher pågår.
– Slag och rörelse är grejen med badminton, och du kan vara rätt så tyst under spelet, svarar han när jag noterar att det inte är många högljudda kommentarer.
En del av spelarna i hallen blev introducerade till badminton via Senior Sport School, ett koncept som ska locka fler pensionärer att bli aktiva. Andra har hittat till träningarna på egen hand.
– Det speciella med den här aktiviteten är att vi samarbetar med SPF, eftersom vi insåg att vi själva inte skulle locka tillräckligt många, säger Roland som hör hemma i PRO.
Idag har två nykomlingar dykt upp. Bengt och Agneta Karlsson är på väg att bli pensionärer på heltid. De har gått med i PRO.
– Man kommer fort in i pensionärslivet med lugn frukost, morgon-TV och tidning och så är det dags för lunch, och plötsligt har dagen gått, säger Bengt.
– Nu letar vi efter roliga och gärna lite utmanande saker att göra tillsammans, säger Agneta.
Redan efter en stund tror de sig ha hittat rätt. Då har Roland tagit dem lite åt sidan och gett grundläggande instruktioner om servrar och poängräkning. Lite senare visar han dem olika slag med racketen.
– Vi delar in slagen i clear – ett långt slag, som är rakt och hårt, drop – som gör att bollen precis går över nät, och smash – då slår du så här, visar Roland och drar racketen i en lång rörelse över huvudet.
– Men du kan också träffa bollen precis som du vill, tillägger han.
Agneta och Bengt konstaterar att det känns ganska avslappnat, men att det är fysiskt krävande.
– Jag var svettig redan efter en kvart, säger Bengt.
Anita Afzelius Alm är med i SPF och var en av initiativtagarna till samarbetet mellan organisationerna.
– Vi måste verkligen jobba ihop för att kunna ha ett större utbud. Badminton är inte för alla, eftersom det är lite mer krävande än de flesta aktiviteter vi erbjuder. Men det har allt. Du får träningen, du övar koordinationen, och reaktionsförmågan.
Det finns också en skaderisk, och det fick 76-årige Göran Sundberg, PRO, att överväga ganska länge innan han bestämde sig för att prova.
– Jag ville inte gärna dra hälsenan. Jag spelade mycket badminton som yngre, och då var vi så trötta att vi kröp in i omklädningsrummet.
Riktigt så spelar han inte numera.
– Idag missar jag hellre en boll än att jag kastar mig, och än så länge har det gått bra med hälsenorna.
Faktum är, säger Roland Andersson, att ingen har råkat illa ut under de fyra år verksamheten pågått.
Badmintonspelet avbryts bara av några kortare pauser för att kunna sitta ner, prata lite och ta några klunkar vatten.
Birgitta Bardh, SPF, vilar en kort stund, men är strax på väg till nästa match.
– Det här är jätteroligt. Alla får spela på sin egen nivå, och så får vi träffa de andra i det här härliga gänget. Onsdagsförmiddagarna är vikta åt detta.
Hallen hyrs i en timme, och strax innan helslaget börjar deltagarna vant att rulla ihop nät och bära undan stolpar.
– Hoppas vi ses nästa onsdag, ropar Roland ut över hallen.
– Det gör vi, lovar Birgitta Bardh och de andra. ●
2009 startade en samverkan mellan Region Skåne och RF-SISU Skåne som fick namnet Senior Sport School. Syftet var att skapa förutsättningar för ett hälsosamt åldrande, att inspirera till en aktiv och meningsfull fritid samt visa på möjligheterna till en aktiv roll inom idrotten hela livet. Nu har konceptet spritts över hela landet och innebär att pensionärer får chansen att i organiserad form prova på olika sporter och idrotter.
Vill du veta mer?
Du är välkommen att kontakta PRO i Skara för att få veta mer om hur de arbetar med badminton.
Roland Johansson, 070 675 31 99, mejl: roland.johansson@telia.com
Lena Brodin, 073 373 44 37, mejl: lena.brodin.1954@gmail.com
Pensionärsbadminton i Skara spelas enligt Badmintonförbundets regelverk.
Varje match kan spelas i max tre set. För att vinna en match ska man vinna två set. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Om det skulle stå 20 lika måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng.
I Skara genomförs varje säsong ett seriespel med dubbelmatcher enligt regelverket i Americano, vilket innebär att alla spelar mot alla. I slutet av säsongen utses en Americanomästare.