Snabbt och lyxigt för två
Fredagsmys eller söndagsmiddag? Här kommer tre smakrika recept – med vintips till.
Fredagsmys eller söndagsmiddag? Här kommer tre smakrika recept – med vintips till.
Recept för 2 personer
Tillbehör
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
2. Ansa kantarellerna och dela eventuellt de största. Ansa och strimla sallads-
löken. Skala och skiva vitlöken.
3. Stek kantarellerna i en torr, het stekpanna tills all vätska kokat in. Tillsätt smör, lök och vitlök och stek under omrörning tills svampen fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Ta upp och spara några kantareller till garnering. Häll över grädden och låt puttra cirka 3 minuter.
4. Låt pastan rinna av men spara 1 dl kokvatten. Häll vattnet i såsen och blanda i osten. Vänd ner pastan i såsen och strö över persiljan. Toppa med de sparade kantarellerna och servera genast med tomater.
Rött, friskt vin från Italien av druvan Barbera.
för 2 personer
Tillbehör
GÖR SÅ HÄR:
1. Riv halloumin på den grova sidan av rivjärnet. Skala och riv potatisen. Blanda ost och potatis.
2. Hetta upp plättlaggen och stek rårakorna i smör, ca ½ dl smet per råraka. Stek 3–4 minuter på varje sida, tills de är frasiga och har fin färg. Varmhåll dem i ugnen medan du steker nästa omgång.
3. Skala och hyvla löken tunt, gärna på mandolin. Blanda den med citronsaft och salt, det gör löken mildare.
4. Toppa rårakorna med räkor, crème fraiche, rom, rödlök och gräslök. Mal över peppar. Servera med citronklyftor och rucola.
Vitt vin i kryddig stil av druvan Pinot Grigio.
för 2 personer
GÖR SÅ HÄR:
1. Ansa och skär sparrisen i bitar. Lägg sparristopparna åt sidan.
2. Skala och skiva vitlöken. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt sparrisbitar (ej topparna), vitlök, buljongtärning, lagerblad och ½ msk olja. Koka utan lock cirka 7 minuter.
3. Ta upp lagerbladet ur buljongen. Strimla gräslöken, spara lite till garnering.
4. Koka pasta och sparristoppar i saltat vatten 2–3 minuter.
5. Lägg spenat, gräslök och 30 g parmesan i en mixerkanna. Häll den heta buljongen över och mixa slätt. Smaksätt med vinäger. Krydda med salt och peppar.
6. Häll buljongen i djupa tallrikar och fördela tortellini och sparris över. Toppa med 40 g hyvlad eller grov riven parmesan och den sparade gräslöken. Ringla över ½ msk olja och servera.
Friskt, vitt vin av druvan Sauvignon Blanc.