Insändare

”Varför ska vi pensionärer betala skatt?”

PRO borde arbeta för att dubbelbeskattningen av pensionerna tas bort. Vi pensionärer borde ju inte behöva betala något alls i skatt, anser insändarskribenten. PRO:s samhällspolitiska chef Marie Näslund svarar.

Publicerad 3 oktober okt 2022
Insändarskribenten vill att PRO arbetar för att dubbelbeskattningen av pensionerna tas bort. Och helst ska skatten helt tas bort för pensionärer. PRO:s samhällspolitiska chef Marie Näslund svarar. Foto: Timofey Zadvornov/iStock och Anneli Nygårds

Jag vill att PRO ska arbeta för att dubbelbeskattningen av pensionerna tas bort. Vi pensionärer borde ju inte behöva betala något alls i skatt! Det kunde vara en prioriterad fråga för PRO, särskilt i dessa dyrtider och innan det blir ordning på hela pensionssystemet. Vi är många kvinnor med låga pensioner som kämpar med ekonomin.
Hälsningar Ritva

SVAR: Hej Ritva! Pension beskattas inte dubbelt idag. Precis som andra socialförsäkringar och välfärdstjänster så betalas de via skattesystemet. Och precis som alla andra inkomster – undantaget bidrag – så betalar man inkomstskatt på pension. I Sverige finns över två miljoner pensionärer. Ni bidrar via skatten till vår gemensamma välfärd. Om pensionärer inte skulle behöva betala inkomstskatt så hade vi i Sverige behövt ha en betydligt sämre sjukvård, äldreomsorg m.m. och människor hade i större utsträckning behövt ha privata försäkringar. PRO driver istället frågan om en bra välfärd som är till för alla – inte bara för ett fåtal med goda ekonomiska resurser. Och att pensionen ska höjas, inte minst för kvinnor som har låg pension efter ett helt arbetsliv med förhållandevis låg lön.
Med vänlig hälsning Marie Näslund
Samhällspolitisk chef, PRO

+
-