Tre riktigt goda tomaträtter
Den är en av världens mest populära grönsaker. Tomat kan vara kärlek, goda minnen, en trygg följeslagare genom livet. Här bjuder Julia Tuvesson på tre av sina bästa rätter med tomat.
Den är en av världens mest populära grönsaker. Tomat kan vara kärlek, goda minnen, en trygg följeslagare genom livet. Här bjuder Julia Tuvesson på tre av sina bästa rätter med tomat.
Den här tomatpajen är en av mina favoriter. Du kan använda vilka tomater du vill, men de små tomaterna är i mitt tycke godast.
6 portioner
Pajdeg
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl finriven ost av parmesantyp
2 msk kallt vatten
salt
Fyllning
450 g små tomater, t ex körsbärstomater 2 gula lökar, strimlade
1–2 msk dijonsenap
3 dl riven lagrad ost, t ex comté eller
lagrad cheddar
2–3 tsk kryddblandningen franska örter
smör och olivolja till stekning
salt och nymalen svartpeppar
Syrlig sidosallad
bladsallad, rucola, spenat eller liknande
saften av en citron
parmesan
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Börja med att göra degen genom att arbeta ihop smör, mjöl, salt, ost och lite vatten med händerna. Du kan även göra detta i en mixer om du vill. Plasta in och låt stå kallt i cirka 10 minuter.
3. Dela tomaterna på längden och lägg i ett durkslag. Salta lite grann.
4. Stek löken i smör och olivolja i en stekpanna tills den blivit riktigt mjuk och gyllene, i cirka 20 minuter.
5. Tryck ut pajdegen i en form och nagga den med en gaffel. Sätt in i ugnen och låt den förgräddas i cirka 10 minuter. Ta ut formen.
6. Sänk värmen till 175 grader. Bred ett lager dijonsenap på det förgräddade pajskalet. Toppa med den karamelliserade löken samt den rivna osten. Strö över Herbes de Provence samt svartpeppar. Lägg på de halverade tomaterna med den skurna sidan uppåt. Placera i mitten av ugnen och låt baka tills tomaterna smält ihop, i cirka 45 minuter.
7. Låt svalna lite och servera pajen ljummen tillsammans med en god grönsallad. Jag gör gärna min bassallad på bladspenat, rucola eller någon krispig sallat. Denna dressar jag sedan rikligt med citronsaft för att sedan riva på massvis av parmesan.
Vad sägs om en brödsallad med tomatvinägrett? Foto: Miriam Preis
En italiensk brödsallad och en urgod tomatvinägrett. Ja, jag skulle till och med våga påstå att denna rätt är den ultimata hyllningen till tomaten.
4 portioner
3 tomater
1 schalottenlök
2 tsk vit balsamvinäger
1 msk kapris
½ gurka
1 knippe färsk basilika
1–2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Krutonger
8 skivor dagsgammalt
surdegsbröd olivolja
salt och svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär tomaterna i grova bitar och lägg i ett durkslag med en bunke under. Låt dem rinna av ordentligt och spara tomatvätskan till dressingen.
2. Skär löken tunt och häll på vinägern. Låt dra i cirka 15 minuter. Blanda lök och vinäger med tomatspad, kapris, salt, peppar och olivolja och rör om ordentligt.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Dela brödet i mindre bitar, ringla över olivolja och låt rosta högt upp i ugnen tills brödet är gyllene, i cirka 15 minuter.
4. Skär gurkan i mindre bitar och lägg på ett fat tillsammans med de skurna tomaterna samt basilika. Ös på dressingen och blanda ner krutongerna. Salta och peppra efter smak. Servera gärna salladen med panerad fetaost.
En tian är en sydfransk gratäng där grönsaker och ibland även rotfrukter varvas i en form för att sedan bakas mjuka i ugnen. Ta de grönsaker och rotfrukter du har hemma, allt blir gott!
4 portioner
2 potatisar (eller 150–200 g färskpotatis)
1 liten zucchini
3 tomater
2 schalottenlökar
1–2 msk olivolja
10 små tomater, t.ex. körsbärstomater
2–3 msk vitt vin
1 liten vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 tsk kryddblandning franska örter
25 g smör
salt och svartpeppar
Örtkräm
2 dl grekisk yoghurt
1 liten pressad vitlök
1 msk franska örter
2 tsk olivolja
salt och svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hyvla potatis och zucchini tunt, gärna med en mandolin.
3. Skär tomaten och löken i tunna skivor. Halvera småtomaterna.
4. Ringla olivolja över dina grönsaker och salta. Låt stå i cirka 5 minuter.
5. Varva grönsaker, potatis och lök i en ugnsfast form eller i en gjutjärnsgryta.
6. Häll på lite vin, ringla över extra olivolja och strö över vitlök och franska örter. (Torkade eller färska örter, som till exempel timjan och rosmarin går också bra).
7. Hyvla över smör, salta och peppra.
8. Placera formen i mitten av ugnen. Låt den bakas i 2–2,5 timmar tills grönsakerna nästan smält ihop – men utan att ta alltför mycket färg. Låt svalna en aning innan du serverar den.
Servera med bröd, örtkräm. Färsbiffar är också gott till.
■ Den första och viktigaste läxan: Förvara inte tomater i kylen. Kylan tar bort många av tomatens aromer. Tomat ska alltid förvaras i rumstemperatur.
■ Välj färska tomater som känns tunga för sin storlek. Då är de extra saftiga. Och lukta gärna på tomaten! En bra tomat ska dofta tomat.
■ 100 gram tomat på burk går att likställa med en normalstor kvisttomat eller plommontomat. Byt gärna ut dina färska tomater mot burkvarianten under vintermånaderna.
■ Stek gärna tomatpurén i några minuter under omrörning innan du har i övriga ingredienser. Det ger en lite karamelliserad smak som lyfter hela maträtten.
Tips! Släng aldrig mjuka eller småskrumpna tomater! Nej, inga tomater får gå till spillo. Rosta i stället tomaterna på en plåt i ugnen och mixa till soppa, salsa eller tomatsås.
Vi lottar ut tre exemplar. Du kan delta i utlottningen på propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Tomat Tomat. Senast 22/9 vill vi ha ditt svar.