God och festlig mat till helgerna
Matfashionistan och mästerkocken Catarina König bjuder in till fest. I sin nya bok har hon samlat sina julfavoriter. Här får du några enkla recept att överraska med på ditt julbord.
Matfashionistan och mästerkocken Catarina König bjuder in till fest. I sin nya bok har hon samlat sina julfavoriter. Här får du några enkla recept att överraska med på ditt julbord.
13 granar
Tillagningstid: 30 minuter

GÖR SÅ HÄR:
1. Finhacka rödlöken och skär räkor och lax i mindre bitar.
2. Blanda samman Philadelphiaost, finhackad rödlök, räkor, lax, citronzest, salt och nymalen svartpeppar i en bunke. Smaka av.
3. Finhacka dillen och lägg på ett fat.
4. Forma 13 små granar med hjälp av händerna och en sked. Rulla dem sedan i rikligt med dill.
5. Dekorera med granatäppelkarnor – de blir som fina, röda julgranskulor.
6. Sätt varje gran på ett runt salt kex strax före servering.

1 liter
Tillagningstid: 20 minuter
Jag tycker att hemgjord glögg är allra godast. Doften som sprider sig i huset när glöggen puttrar på spisen är ett säkert tecken på att julen är på intåg. Och bäst av allt – du sätter själv prägeln på smaken. Har bjuder jag på min.
GÖR SÅ HÄR:
1. Mät upp vatten, strösocker, kryddor, ingefära och russin i en kastrull. Låt koka upp och sjud på låg värme i 10–15 minuter med lock.
2. Stäng av värmen och låt blandningen dra tills den svalnat.
3. Tillsätt rödvin och cognac eller rom. Värm upp försiktigt – låt det inte koka, då forsvinner alkoholen.
4. Sila glöggen. Nu är den redo att serveras!

4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter
Brysselkål hör julen till. Den här ugnsrostade varianten är trevlig både på julbordet och som tilltugg i advent. Rätten är krispig, salt, syrlig och söt på en och samma gång. Servera den ljummen eller kall.
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen pa 200 grader varmluft.
2. Koka balsamvinagern tills ½ dl återstår – den ska få konsistens som en glaze.
3. Ansa och halvera brysselkålen, lägg i en ugnsform. Ringla over olivolja, salta och peppra.
4. Sätt in i ugnen och rosta i 20–25 minuter, eller tills brysselkålen fått färg.
5. Finhacka baconet, knaperstek i en stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.
6. Låt den rostade brysselkålen svalna tills den är ljummen.
7. Ringla över balsamicoreduktionen, strö över baconet, riv över parmesan och avsluta med flingsalt och nymalen svartpeppar.

8–10 bitar
Tillagningstid: 10 minuter + 25 minuter i ugn
Denna saffranskladdkaka är den absolut godaste jag vet. Perfekt kladdig, söt och perfekt smak av saffran. Saltet är avgörande för att skapa den här härliga balansen i kakan, så glöm inte en nypa salt.
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform som är 20 cm i diameter. Smöra och mjöla kanterna med vetemjöl och slå av överflödigt mjöl.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Hacka chokladen fint och vänd ned i det varma smöret. Ha i malen saffran och rör tills chokladen smält helt.
5. Blanda samman strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en skål och vänd sedan ned i smöret.
6. Knäck i äggen och rör snabbt ihop till en glansig smet. Tillsatt lite salt, rör om och häll smeten i springformen.
7. Grädda i ugnen 22–24 minuter. Känn lite ovanpå kakan med fingertopparna. Den ska vara kladdig men inte rinnig.
8. Ta ut kakan och låt den svalna till rumstemperatur
Använder du en större springform blir kakan plattare och behöver således kortare tid i ugnen.
■ Kakan kan serveras som den är, men ofta toppar jag den med vispgrädde, ibland med några bär, till exempel lingon eller blåbär.

Vi lottar ut tre exemplar. Du kan delta i utlottningen på propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Jul med guldkant. Senast 23/1 vill vi ha ditt svar.