BOKUTLOTTNING

God och festlig mat till helgerna

Matfashionistan och mästerkocken Catarina König bjuder in till fest. I sin nya bok har hon samlat sina julfavoriter. Här får du några enkla recept att överraska med på ditt julbord.

Publicerad 3 december dec 2025
Kan vara de sötaste granarna man kan servera sina gäster. Enkelt att göra, magiskt gott och piffigt på en och samma gång. Ett perfekt tilltugg på adventsminglet – ingen lär gå hem besviken! Foto: Catarina König

Julgranar med färskost, lax och räkor

13 granar
Tillagningstid: 30 minuter

  • ½ rödlök
  • 100 g skalade räkor
  • 100 g kallrökt lax
  • 300 g Philadelphiaost
  • ½ citron, zest
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1–2 krukor dill
  • 1 granatäpple
  • 13 salta, runda små kex
Catarina König.
Foto: Gustaf Björlin

GÖR SÅ HÄR:
1. Finhacka rödlöken och skär räkor och lax i mindre bitar.
2. Blanda samman Philadelphiaost, finhackad rödlök, räkor, lax, citronzest, salt och nymalen svartpeppar i en bunke. Smaka av.
3. Finhacka dillen och lägg på ett fat.
4. Forma 13 små granar med hjälp av händerna och en sked. Rulla dem sedan i rikligt med dill.
5. Dekorera med granatäppelkarnor – de blir som fina, röda julgranskulor.
6. Sätt varje gran på ett runt salt kex strax före servering.

+
-