Nyhet

Allt fler äldre jobbar extra efter pensioneringen

Kurt Ahlsén trivs med tillvaron som pensionär – men han är också glad över att kunna jobba extra. Det ger inte bara mer pengar utan också viktiga sociala kontakter. Och allt fler pensionärer gör nu som Kurt.

Publicerad 3 oktober okt 2023
En normal månad jobbar Kurt Ahlsén 40-50 timmar, en nivå han tycker är lagom. Foto: Erik Karlsson

När Kurt Ahlsén fortfarande jobbade fick han ut drygt 30 000 kronor i månaden. Han körde långtradare över hela landet och det var obekväma arbetstider som gav mycket tillägg. Planen var att jobba vidare tills han var 66 eller 67 men efter att ha fått fyra tior, lindriga hjärnblödningar, tog han beslutet att gå redan som 64-åring.
– Jag valde att sluta ganska omgående. Livet är mer värt än att jobba heltid.
Den första pensionsutbetalningen kom som ett kvitto på att livet verkligen var förändrat. I ett slag reducerades Kurt Ahlséns inkomst med mer än hälften och han hade inga besparingar.
– Det är stor skillnad, och så inflationen på det!

På ett år har priserna stigit med tio procent på livsmedel, sju procent på kläder och skor och med drygt femton procent på transporter. Detta är kännbart för alla men i synnerhet för människor med små ekonomiska marginaler. I spåren av de skenande kostnaderna har allt fler fått det svårt att betala sina skulder (se separat text i slutet).
Efter pensioneringen bröt Kurt Ahlsén upp från Vingåker i Sörmland och flyttade söderut till det lilla samhället Svängsta utanför Karlshamn. Han har två söner i de trakterna och ville komma närmare dem och sina barnbarn. Väl på plats började han jobba några timmar i veckan, av sociala skäl för att träffa människor på sin nya hemort men också för att lindra effekten av att ha tagit steget från relativt välavlönad heltidsanställd till pensionär.

+
-