Alltid så gott med en sallad
Här får du smaka på några enkla, goda, dessutom mättande sallader... plus en fräsch salladscocktail som med fördel kan serveras antingen som förrätt och till grillat. Vi lottar ut tre exemplar av boken
Här får du smaka på några enkla, goda, dessutom mättande sallader... plus en fräsch salladscocktail som med fördel kan serveras antingen som förrätt och till grillat. Vi lottar ut tre exemplar av boken
4 portioner
600 g flankstek
Svartpeppar från kvarn
Salt
30 g pinjenötter
65 g ruccola
10 småtomater
2 msk olivolja
1 msk vi balsamvinäger
50 g parmesan
GÖR SÅ HÄR
1. Låt köttet bli rumstempererat. Peppra och salta. Stek eller grilla köttet några minuter på varje sida. Innertemperaturen ska vara 56–58 grader. Låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det i ca 1 cm tjocka skivor. Viktigt! Skär steken tvärs över muskelfibrerna.
2. Rosta pinjenötterna snabbt i en torr stekpanna. Sprid ut ruccola och tomater på ett serveringsfat.
3. Lägg på kött och ringla över olivolja och balsam-vinäger. Avsluta med rostade pinjenötter och hyvla över parmesan.
4 förrättsportioner
200 g röd spetskål
1 rödlök
2 kvistar mynta
150 g fetaost
½ vattenmelon (700 g)
2 msk olivolja
1 lime
Pumpakärnor
GÖR SÅ HÄR
1. Strimla kålen så fint som möjligt med mandolin, vass kniv eller osthyvel.
2. Hacka rödlök och mynta fint. Skär fetaost och vattenmelon i kuber. Blanda med olivolja och pressa över lime.
3. Lägg upp i skålar eller glas och toppa med pumpakärnor.
2 portioner
½ zucchini
Olivolja att steka i
1 förpackning halloumi
150 g körsbärstomater
2–3 stjälkar blekselleri
1 liten rödlök
1 gul paprika
5 kvistar bladpersilja
Dressing
2 tsk Dijonsenap
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung
1 tsk oregano
½ timjan
Svartpeppar från kvarn
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ihop dressingen.
2. Skiva zucchini och skär i halvmånar. Fräs i olivolja på medelvärme. Tärna halloumin och stek hastigt runt om på hög värme så den får en fin yta.
2. Blanda zucchini och halloumi med lite av dressingen.
3. Dela tomater och skiva blekselleri och rödlök. Skär paprikan i bitar och hacka persiljan. Blanda allt i en skål, skeda över dressing eller servera den vid sidan om.
VINN BOKEN: Vi lottar ut tre exemplar av Sallad – såklart! Du kan delta i utlottningen på propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Sallad – såklart! Senast 23/5 vill vi ha ditt svar.