Bjud på söndagsfika de luxe
Bjud dina älsklingar på en no bake cheesecake, bountybollar med kokos eller en smördegstårta till söndagsfikat. Vad kan vara bättre än att njuta av snabba, enkla – och alldeles utsökta bakverk!
Bjud dina älsklingar på en no bake cheesecake, bountybollar med kokos eller en smördegstårta till söndagsfikat. Vad kan vara bättre än att njuta av snabba, enkla – och alldeles utsökta bakverk!
10 bitar
15 digestivekex
75 g smör
600 g färskost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 citron
4 dl vispgrädde
1 ½ dl lemon curd
Gör så här
1. Krossa kexen i en mixer och smält smöret. Blanda kex och smör ordentligt.
2. Täck botten på en springform (27 cm i diameter) med bakplåtspapper. Pressa ut kexblandningen i ett jämnt lager i formen. Ställ in i kylen.
3. Vispa färskosten med elvisp tills den blir len och fluffig. Vispa försiktigt i florsocker, vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft tills det precis blandats samman.
4. Vispa grädden i en separat skål till hårda toppar och blanda ner i färskosten. Rör om försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
5. Häll fyllningen i formen, täck över och låt stå i kylen i minst 6 timmar eller över natten. Bred lemon curden i ett jämnt lager över cheesecaken.
Om du älskar kokos så kommer du älska dessa. Det är chokladbollar fyllda med kokos, ungefär som Bounty. Väldigt gott, enkelt och de kommer att uppskattas av många!
20 stycken
200 g riven kokos
2 dl sötad kondenserad
mjölk
2 tsk vaniljsocker
150 g mjölkchoklad
Gör så här:
1. Blanda kokos, kondenserad mjölk och vaniljsocker i en skål, forma sedan bollar av smeten.
2. Hacka chokladen och smält den i en skål över ett vattenbad.
3. Doppa bollarna i chokladen och placera på en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och servera därefter.
Tiden är knapp och du vill ha något smarrigt. Perfekt!
8 bitar
250 g färdig smördeg
1 ägg
1 tsk strösocker
300 g färskost
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 citron
Hallonpuré:
1 dl frysta eller färska
hallon
1 msk strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk kallt vatten
Till servering:
valfria bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, och ev passionsfrukt, florsocker, ev citronmeliss
Gör så här:
1. Koka hallonen i en kastrull tills de mjuknar. Tillsätt strösockret. Mosa hallonen med en gaffel och sila dem i en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Häll tillbaka i kastrullen och ställ på plattan igen.
2. Blanda majsstärkelse och vatten i ett glas. Häll ner i purén och rör om hela tiden så att det inte blir klumpar. Låt svalna.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Rulla ut smördegen på en plåt och vik in kanterna 2–3 cm. Nagga resten av smördegen med en gaffel, pensla med uppvispat ägg och strö över strösockret.
5. Grädda i ugnen i 10–15 minuter eller tills smördegen fått en fin yta. Låt svalna helt och platta sedan till mitten på smör-
degen ifall den puffat upp.
6. Vispa samman färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
7. Bred färskostkrämen över smördegen. Ringla över hallonpurén, toppa med bär och eventuellt passionsfrukt. Pudra över florsocker, toppa gärna med citronmeliss och servera!
Vi lottar ut tre exemplar. Du kan delta i utlottningen på www.propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Helans bästa. Senast 2/12 vill vi ha ditt svar.
Ur boken Helans bästa av Helan Shabani, Foto: Lina Eidenberg Adamo (Norstedts)