Konst

Figurinen gör comeback!

Fult och lite förbjudet – figuriner! Följ med på en resa bland figuriner från 1700-talet fram till idag.

Publicerad 11 februari feb 2022
Eleonor Boström gör roliga figuriner som inte bara är vackra utan har även en funktion, och kan användas som nåldynor. Foto: Auctionet och Bukowskis online.

Utställningen ”Pretty, ugly, lovely – figurinens återkomst!”, arrangerades av Stockholms Auktionsverk i samarbete med Ikea och design- och konstkritikern Dennis Dahlqvist för några år sedan. Ikea premiärvisade sina nytillverkade figuriner av konstnären och glasformgivaren Per B Sundberg, och journalisten/konstvetaren Dennis Dahlqvist hade satt upp sin enorma samling av figuriner. Allt från Madonnor till glada barn och båtmotorer. Det var en fröjd att se dem. Men det har inte alltid varit så. De senaste hundra åren har inte figuriner setts med blida ögon utan kallats för dammsamlare och tantgodis, ett utslag av ”bad taste”. Figurinerna har varit mer eller mindre bespottade.

I Sverige var det framförallt Slöjdföreningen och Ellen Keys visioner om det goda hemmet under början av 1900-talet, som stämplade figurinen som ”bad taste”. Ellen Key var den regerande smakpolisen och hennes tankar var riktlinjer i folkhemmets estetik. Därmed var figurinen mer eller mindre dödförklarad eftersom den inte hade någon funktion utan bara var ”grannlåt” i de borgerliga hemmen under 1800-talet. Men nu är den alltså tillbaka i kulturens finrum. Många yngre konsthantverkare satsar på nya figuriner som speglar vår tid. Hur ser då figurinens historia ut? Det hela började under 1700-talet i tyska Sachsen. Då tillfångatogs alkemisten Johann Friedrich Böttger av August den Starkes trupper. Böttger fängslades i staden Meissen där han fick i uppdrag att framställa guld – något som inte gick. Istället lyckades alkemisten ta fram det första europeiska porslinet som också var en bra inkomstkälla. Det dröjde inte länge förrän de europeiska furstehoven slogs om porslinet från Meissen. Figurinerna blev statusobjekt hos adeln och prydde middagsborden. De blev ”conversation pieces” eller snackisar som vi skulle säga idag.

Bildspel
+
-