Klimat

Greta får fler äldre att engagera sig

Svallvågorna efter Greta Thunbergs skolstrejk märks också bland Sveriges pensionärer, många samlas och tar samtalet om klimatet och framtiden ut på gatorna. Flera av de nyfödda aktivisterna är även PRO:are.

Publicerad 11 februari feb 2022
PRO:arna Peter Lamming och hans sambo Gunnel Nordin startade "Gretas gamlingar" lokalt i Bergshamra. Foto: Theresia Köhlin.

Det är ett par år sedan Greta Thunberg satte sig ned i en fredlig protest utanför riksdagen. Ensam, med bara en skylt där det stod ”Skolstrejk
för klimatet” satt hon fredag efter fredag. Ett år senare var den globala rörelsen Fridays for future ett faktum. Greta Thunberg blev en världskändis och det genomfördes stora demonstrationer i alla världsdelar och i stora länder som Indien, USA och Brasilien.

En som aktiverat sig sedan dess är PRO:aren Peter Lamming. Efter ett föredrag med Gittan Frejhagen, som är initiativtagare till nätverket ”Gretas gamlingar” på Gotland, tog Peter och hans sambo Gunnel Nordin ett lokalt initiativ
i Bergshamra där de bor. En gång var de utanför riksdagen en fredag och träffade några av de ungdomar som inspirerat dem.

+
-